Horvátország már a Szputnyik V engedélyezésének lehetőségét vizsgálja

Vágólapra másolva!
Horvátország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy még mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná a Szputnyik V vakcinát, hogyan kaphatna az orosz oltóanyag behozatali engedélyt - jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Előzőleg Andrej Nyesztyerenko zágrábi orosz nagykövet kedden este Twitter-oldalán közölte:

telefonon beszélt a miniszterrel, aki megerősítette Horvátország vásárlási szándékát.

Beros kiemelte, hogy az orosz nagykövettel folytatott telefonbeszélgetés az orosz vakcina beszerzéséről nem jelent eltávolodást az Európai Bizottság (EB) közös vakcinabeszerzési terveitől, hanem egyfajta kiegészítő módszer kereséséről van szó az EB rendeleteivel és a horvát törvényekkel összhangban. A tárcavezető

február közepén, a válságstáb egyik sajtótájékoztatóján már jelezte, hogy Horvátország tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről.

Akkor azt mondta: az volna a legoptimálisabb, ha az EMA engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért a horvát gyógyszerügynökség (Halmed) feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot - húzta alá.

Egy nappal később Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak már úgy nyilatkozott: amennyiben egy adott vakcina úgy kerül az európai piacra, hogy azt jóváhagyta az EMA, akkor annak minőségéért az oltóanyaggyártó vállalja a felelősséget, amennyiben nem így történik, akkor az az állam, amely engedélyezte.

- mondta.

A Jutarnji List című napilap szerdán nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta,

a horvát külügyminisztérium már bekérte az orosz vakcina dokumentációját ellenőrzésre,

hogy a Halmed ez alapján engedélyezhesse behozatalát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 747 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 205-öt. Egy nap alatt hét beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5555-re emelkedett. Kórházban 758 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában 1209-cel 192 265-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 11 beteg halt meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3874-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 516-an vannak kórházban, 82-en intenzív osztályon.