Kemény kritika éri német és osztrák részről a kudarcot vallott Európai Uniót

Vágólapra másolva!
 A német sajtó és az osztrák szabadságpárti Norbert Hofer is kemény kritikával illette a vakcinabeszerzésben kudarcot valló Európai Unió vezetőit. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet oldalán olvasható szemlében a Bild német bulvárlapra hivatkozva azt írják: Egyre több EU-tagállam lázad fel az ellen a „csigalassúságú" tempó ellen, amellyel az Európai Bizottság a koronavírus elleni oltóanyagokat beszerzi, ezáltal jelentősen lassítva a tagországok oltási programját. E lázadás egyik jeleként a lap példaként hozta fel Ausztriát és Dániát, amelyeknek vezetői, Sebastian Kurz kancellár és Mette Frederiksen miniszterelnök csütörtökön látogat Izraelbe, hogy tárgyalásokat folytassanak egy lehetséges együttműködésről a koronavírus elleni oltóanyag közös kutatásáról és gyártásáról. Kurz azt mondta a Bildnek:

az EU túl lassan halad az egyes vakcinák engedélyeztetésével, ezért országa is kénytelen más utakat keresni, hogy oltóanyaggal lássa el az osztrák egészségügyi rendszert.

Az utóbbi hetekben többek között Németország, Belgium, Spanyolország, Lengyelország és Litvánia is kritikával illette Brüsszelt.

A Bild emlékeztet: Magyarország külön utakon jár, az EU által engedélyeztetett vakcinák mellett az orosz Szputnyik V-t és a kínai Sinopharmot is alkalmazza, amelyet Orbán Viktor a hétvégén adatott be magának. A magyar miniszterelnök az nyilatkozta a lapnak, hogy az EU-nak megvolt és megvan rá az esélye, hogy az európaiakat gyorsan és hatékonyan lássa el oltóanyaggal és megvédje polgárait. Nem élt ezzel a lehetőséggel.

Orbán Viktor és társai iránt a németországi ellenzék is megértést tanúsít.

Katja Suding, a liberális FDP alelnöke szerint érthető, amennyiben egyes országok saját kezükbe veszik az oltóanyag-beszerzést.

Azt tanácsolta a berlini kormánynak, ha szükséges, az EU-tól függetlenül cselekedjen ezen a téren.

Az Európai Bizottság a Bildnek reagálva azt közölte: érdemes más országok bevált gyakorlatából tanulni, valamint a további együttműködések lehetőségének keresése mindig helyes, és érdeklődéssel fogadnak minden új ismeretet, mely hozzáadott értéket jelenthet az uniós oltóanyag-stratégiához.

Az uniós tárgyalóknak köszönhető a vakcinahiány

- idézi a Magyar Nemzet a ZDF közszolgálati német televízió honlapján megjelent véleménycikket.

Az írás összecseng azokkal az unióval szembeni bírálatokkal, amelyeket Németországban fogalmaztak meg az utóbbi napokban. Nemrég például a Bild publicisztika rovatának vezetője, Filipp Piatov írta a The Times brit lapnak írt véleménycikkében, hogy Angela Merkel német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hibás az uniós vakcinabeszerzés kudarcáért.

– fogalmazott úgyszintén Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag frakcióvezetője. A Tagesschau német közszolgálati hírportálnak is erről panaszkodtak a helyzetre rálátó szakemberek.

A szabadságpárti Norbert Hofer az osztrák kancellárt is bírálta az EU mellett

A jobboldali ellenzéki Osztrák Szabadságpárt vezetője, Norbert Hofer Sebastian Kurz osztrák kancellárt is ostorozta a vakcinabeszerzés ügyében. Szerinte 2020 kora nyarán már minden felelős politikusnak tudnia kellett volna, hogy egy közös uniós közbeszerzési kampány kudarcra van ítélve.

– közölte Hofer az APA hírügynökség jelentése szerint.

Úgy vélte, éppen ezért nem lett volna szabad Kurznak visszautasítania a tavaly májusi izraeli együttműködési ajánlatot, miszerint közösen szerezhették volna be az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok közösen kifejlesztett vakcináját, amelyet legelsőként engedélyeztettek az EU-ban. Izrael ugyanis olyan nagy mennyiségben alkudott ki oltóanyagot, hogy az oltási kampány kezdete óta a lakosság több mint 90 százaléka megkapta már a vakcina első dózisát - írja a Magyar Nemzet.