Lengyelországban is gyárthatják az amerikai Novavax cég vakcináját

lengyelország, koronavírus
A 88 éves lengyel Jadwiga Teodorczyk megkapja az új koronavírus elleni oltást Lódzban 2021. január 25-én, amikor megkezdődik az öregkorúak oltása Lengyelországban.
Vágólapra másolva!
Lengyelországban is gyárthatják a Novavax amerikai vállalat új koronavírus elleni vakcináját, a technológiaátadásról és a lengyelországi tesztsorozatról szóló szerződésről szerdán tájékoztatott a Mabion lengyel biotechnológiai cég.
Vágólapra másolva!

Mint Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdai Facebook-bejegyzésében olvasható,

a próbagyártás még ebben a negyedévben megindul.

Közölte: kormánya erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ne függjön külföldi vakcinaszállítóktól, valamint az Európai Unió oltóanyag-beszerzési eljárásaitól, melyek - mint írta - kevésbé hatékonynak bizonyultak a lengyel megoldásoknál.

A Mabion szerdán arról is tájékoztatott, hogy a gyártókapacitás bővítése érdekében megállapodott a lengyel állami fejlesztési alappal (PFR), mely 40 millió zloty (3,2 milliárd forint) értékű támogatást nyújt neki.

A PFR elnöke, Pawel Borys szerdai sajtókonferenciáján reményét fejezte ki, hogy

a lengyelországi vakcinagyártás a második negyedév végén, a harmadik negyedév elején kezdődik majd meg.

Borys elmondta: a beruházás növeli a Novavax idei lengyelországi szállítmányainak biztonságát, és garanciát jelent a lengyelországi oltási kampány számára is.

A 88 éves lengyel Jadwiga Teodorczyk megkapja az új koronavírus elleni oltást Lódzban 2021. január 25-én, amikor megkezdődik az öregkorúak oltása Lengyelországban Forrás: MTI/PAP/Grzegorz Michalowski

A sajtóértekezleten szintén felszólaló Maciej Wieczorek, a Mabion elnöke elmondta: amennyiben sikeresnek bizonyul a tesztsorozat, a cég a vakcina fontos szállítójává válhat. Mint kijelentette, hogy jelenleg nehéz megmondani, az üzemében előállított vakcina milyen mennyiségben kerül majd a lengyel piacra, és mennyit vinnének belőle külföldre.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére váró Novavax-vakcinát jelenleg Indiában is gyártják.

COVID-19 vakcinákat tárolnak egy tálcában a Novavax laboratóriumában a Maryland állambeli Gaithersburgban 2020. március 20-án Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Az Európai Bizottság tavaly december közepén lezárta a Novavaxszal folytatott megbeszéléseket az oltóanyag beszerzéséről, a tervezett szerződés 100 millió adag, illetve akár további 100 millió adag oltóanyag megvásárlását tenné lehetővé az Európai Unió számára.

Lengyel vezető politikusok már korábban jelezték, hogy az akadozó uniós vakcinaszállítmányok miatt közvetlenül a gyártókkal is tárgyalnak.

Az uniós beszerzésekből Lengyelországban szerdáig több mint 3,4 millió oltást adtak be, ezen belül több mint 1,2 millió embert a vakcinák második dózisával is beoltottak.

A közel 38 millió lakosú országban szerdai adatok szerint 15 698 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, ami 3552-vel több, mint múlt szerdán.

Tizenöt ezernél magasabb napi növekményt tavaly november végén is jegyeztek már, amikor emelkedni kezdett az őszi járványgörbe. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdán úgy értékelte:

a növekedési tendencia tartós, ezért úgy döntöttek, hogy a 16 vajdaság közül kilencben újból megnyitják az ideiglenes járványkórházakat.


Szerdai adatok szerint egy nap alatt kifejezetten a Covid-19 miatt 61, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 248 ember halt meg. A halálozási adatok alacsonyabbak, mint egy héttel ezelőtt voltak.