Nyomkövető karperec viselésére kötelezik Malajziában március 11-től azokat, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük - jelentette be szerdán Adham Baba egészségügyi miniszter.

Malajziában tíz napig nyomkövető karperecet kell viselnie a koronavírusos fertőzötteknek - jelentette be Adham Baba egészségügyi miniszter, aki szerint bírsággal sújtják azokat, akik eltávolítják, manipulálják, megsemmisítik vagy elveszítik a karpereceket. 

A nyomkövető eszköz viselésére vonatkozó kötelezettség azokra is kiterjed, akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. 

Hasonló intézkedést vezettek be tavaly a szingapúri és a hongkongi hatóságok is.

Malajziában a minap jelentették be a járvány feltartóztatását szolgáló, januárban bevezetett korlátozások további lazítását. Mindemellett az egészségügyi vészhelyzet továbbra is hatályban marad, egészen augusztusig.

A kormány kedden közölte, hogy a parlament sem fog ülésezni ez idő alatt, bár az ország uralkodója a múlt héten ezt nem zárta ki.

Sétáló emberek Kuala Lumpurban 2021. február 28-ánForrás: EyePress News / EyePress via AFP

A 32 milliós országban a járvány kitörése óta mintegy 305 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1114-en haltak meg. A gyógyultak száma meghaladja a 280 ezret.

Az oltási kampány február 24-én kezdődött, elsőként Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök oltatta be magát. Eddig mintegy 53 ezer adag vakcinát adtak be.