Matteo Salvini levelet írt Orbán Viktornak

SALVINI, Matteo
Catania, 2020. október 2. Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt elnöke egy rendezvényen beszél a szicíliai Cataniában 2020. október 2-án. Salvini előzetes bírósági tárgyalása október 3-án kezdődik Cataniában, mert tavaly nyáron, még belügyminiszterként nem engedte partra szállni a Gregoretti olasz katonai hajóval érkező migránsokat. MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino
Vágólapra másolva!
Matteo Salvini, az Olaszországban a kormánypártok közé tartozó jobboldali Liga vezetője üzenetet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben "a magyar nép iránti barátságot és közelséget" hangsúlyozta - közölte az olasz politikus pártja szerdán.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini azt követően írta az üzenetet, hogy a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselői bejelentették, kilépnek az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását.

Matteo Salvini, az Olaszországban a kormánypártok közé tartozó jobboldali Liga vezetője. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Orietta Scardino

A Liga késő délután azt is közölte, hogy Matteo Salvini és Orbán Viktor telefonon, videókapcsolat keretében is beszélt egymással.

A két politikus a vakcinázási ütemezésről, a gazdasági újraindulásról, a migráció ellenőrzéséről, a család védelméről egyeztetett

- olvasható a párt közleményében.

Az affaritaliani.it politikai hírportál szerint a Fidesz képviselőinek helyére a néppárti frakcióban éppen a Salvini vezette Liga pályázik, amely sajtóértesülések szerint a következő hetekben tervezi jelentkezését a képviselőcsoportba. A jobboldali Liga most az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja.
A Liga a Mario Draghi vezette, nemrégiben alakult olasz koalíciós kormányhoz csatlakozva egyebek között az Európai Néppárthoz való közelítést akarta magának biztosítani, ahogyan ezt korábban Giancarlo Giorgetti, a Liga politikai tanácsadója, Salvini jobbkeze, a Draghi-kormány jelenlegi gazdasági fejlesztési minisztere hangsúlyozta. Ha a Liga csatlakozik az EPP-frakcióhoz, amelynek tagja a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország is, akkor az Európai Néppártban az olasz képviselők lesznek többségben. Az olasz sajtó találgatása szerint a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához csatlakozhat, amelynek elnöke tavaly ősztől Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) vezetője. Orbán Viktor február 25-én írt üzenetet Giorgia Meloninak, melyben a két párt közötti együttműködést erősítette meg, miután az Olasz Testvérek nem lépett be a Draghi-kormányba, és ellenzékbe vonult.