Felfüggesztette szerdán az amerikai parti őrség a napokban szexuális zaklatással megvádolt Andy Teuber, alaszkai őslakos egészségügyi vezető keresését, aki kedden délután tűnt el helikopterével Anchorage-ból - számolt be az esetről az amerikai sajtó.

Teuber - aki az Alaszkai Őslakosok Törzsi Egészségügyi Szervezetének (ANTHC) volt az elnöke - kedden lemondott vezetői pozíciójáról, miután az Anchorage Daily News nevű alaszkai napilap részletesen beszámolt arról, hogy az 52 éves férfit egy volt alkalmazottja szexuális zaklatással vádolja. A cikk szerint a nő a múlt héten az ANTHC vezetőségének küldött levélben számolt be az esetről. Teuber cáfolta a vádakat, szerinte a kapcsolat - ahogy fogalmazott - közös megegyezésen alapult.
A parti őrség már kedden keresni kezdte Teubert, miután helikopterével nem ért célba az Alaszkai-öböl nyugati részén fekvő Kodiak-szigetnél. Miután szerdán sem találták meg a roncsokat, a keresést felfüggesztették. A parti őrség szerint az egyedül repülő Teuber feltételezhetően meghalt egy balesetben.

"Sajnos fel kell felfüggesztenünk ezt a keresést, amíg bármilyen új információt nem kapunk. Részvétemet fejezem ki mindazoknak, akiket érint ez az eset" - mondta Matthew Hobbie, a parti őrség parancsnoka. Hozzátette: egyelőre nem sikerült megerősíteni, hogy a vízben talált törmelékek Teubert helikopteréből származnak.

Andy Teuber nem az első alaszkai vezető, akit szexuális zaklatással vádolnak. Korábban előfordult ugyanez egy kormányzóhelyettessel, két állami főügyésszel és Anchorage polgármesterével is.