A korábbi két hullámnál jóval agresszívabb a harmadik, aminek következtében minden eddiginél agresszívabban terjed a koronavírus-járvány Európában. A kontinens országai ennek megfelelően folyamatosan szigorítanak, és tartják fenn a korlátozó intézkedéseket. 

A vírus különféle mutációi (brit, cseh, dél-afrikai, brazil) újra berobbantották a járványt Európában, a most érkező harmadik hullám minden eddiginél veszélyesebb, és agresszívabban terjed.

Németországban március 28-ig meghosszabbították a korlátozások többségét. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerda késő este elfogadott megállapodása szerint ugyanakkor elindítanak egy öt szakaszból álló lazítási folyamatot, amelyet a járványhelyzettől függően nagyobb vagy kisebb lendülettel visznek előre. Nem véletlenül szigorított a kormány, hiszen a Robert Koch Közegészségügyi Intézet (RKI) adatai szerint egyelőre emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, és a napi új regisztrált fertőzöttek száma is.

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától - erről Kiss Róbert alezredes számolt be az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. A következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket. Rendkívül súlyosan érinti a járvány az országot, borzalmas állapotok vannak a kórházakban a sok beteg miatt. Február közepén más uniós országoktól kért segítséget Szlovákia, hogy küldjenek orvosokat és ápolókat.

Európa ismét szigorít és bezárkózikFotó: Csudai Sándor - Origo

Az északi Brescia városában felütötte fejét a nigériai vírusvariáns, a középolasz Bologna a nagy-britanniai mutáció miatt kerül teljes zárlat alá, miközben az országban a vakcinahiány miatt nem halad az oltás, és a halottak száma meghaladta a 98 ezret az egészségügyi minisztérium keddi információi szerint. Éppen ezért Olaszország területének több mint felében hétfőtől szigorították a járványkorlátozásokat. 

Rekordmagasra emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma Csehországban. A helyzet áthidalása érdekében a cseh kormány egy hete a szomszédos, illetve az európai uniós államokhoz fordult segítségért. Így az ország soron kívül kaphat vakcinákat az Európai Uniótól, és Kína is szállít Sinopharm-oltóanyagot.

Romániában is egyre többen kerülnek kórházba a vírus miatt, köztük egyre több a fiatal. A legsúlyosabb helyzet Temes megyében alakult ki, ahol megteltek a Covid-kórházak, és nincs már szabad ágy az intenzív terápián.