Minden eddiginél agresszívabb a harmadik hullám, egyre több ország szigorít

Portugal Coronavirus Lockdown street empty SARS-CoV-2 COVID COVID-19 virus pandemic epidemic infection 2019-nCoV coronavirus disease Horizontal
6467347 18.02.2021 An almost empty Cal?ada do Carmo is pictured with the monument of D. Pedro IV in the background, as Portuguese lockdown continues, in Lisbon, Portugal. Last week the Portuguese parliament authorized the renewal of the state of emergency until March 1st to allow measures to try to contain the pandemic. Gustavo Valiente / Sputnik (Photo by Gustavo Valiente / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
A korábbi két hullámnál jóval agresszívabb a harmadik, aminek következtében minden eddiginél agresszívabban terjed a koronavírus-járvány Európában. A kontinens országai ennek megfelelően folyamatosan szigorítanak, és tartják fenn a korlátozó intézkedéseket. 
Vágólapra másolva!

A vírus különféle mutációi (brit, cseh, dél-afrikai, brazil) újra berobbantották a járványt Európában, a most érkező harmadik hullám minden eddiginél veszélyesebb, és agresszívabban terjed.

Németországban március 28-ig meghosszabbították a korlátozások többségét. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerda késő este elfogadott megállapodása szerint ugyanakkor elindítanak egy öt szakaszból álló lazítási folyamatot, amelyet a járványhelyzettől függően nagyobb vagy kisebb lendülettel visznek előre. Nem véletlenül szigorított a kormány, hiszen a Robert Koch Közegészségügyi Intézet (RKI) adatai szerint egyelőre emelkedik a hétnapi fertőzésgyakoriság, és a napi új regisztrált fertőzöttek száma is.

Szlovákia szigorúbb határforgalom-ellenőrzést vezetett be szerdától - erről Kiss Róbert alezredes számolt be az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján. A következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket. Rendkívül súlyosan érinti a járvány az országot, borzalmas állapotok vannak a kórházakban a sok beteg miatt. Február közepén más uniós országoktól kért segítséget Szlovákia, hogy küldjenek orvosokat és ápolókat.

Európa ismét szigorít és bezárkózik Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az északi Brescia városában felütötte fejét a nigériai vírusvariáns, a középolasz Bologna a nagy-britanniai mutáció miatt kerül teljes zárlat alá, miközben az országban a vakcinahiány miatt nem halad az oltás, és a halottak száma meghaladta a 98 ezret az egészségügyi minisztérium keddi információi szerint. Éppen ezért Olaszország területének több mint felében hétfőtől szigorították a járványkorlátozásokat.

Rekordmagasra emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma Csehországban. A helyzet áthidalása érdekében a cseh kormány egy hete a szomszédos, illetve az európai uniós államokhoz fordult segítségért. Így az ország soron kívül kaphat vakcinákat az Európai Uniótól, és Kína is szállít Sinopharm-oltóanyagot.

Romániában is egyre többen kerülnek kórházba a vírus miatt, köztük egyre több a fiatal. A legsúlyosabb helyzet Temes megyében alakult ki, ahol megteltek a Covid-kórházak, és nincs már szabad ágy az intenzív terápián.