Szlovéniában hétfőtől megkezdik az iskolai és óvodai dolgozók tömeges oltását, és a középiskolások is visszatérhetnek az iskolapadokba - jelentette be Simona Kustec oktatási miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szlovéniában az oktatás az úgynevezett C modell szerint zajlik majd. Az osztályokat megfelezik, egyik héten az osztály egyik fele, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik azok számára, akik otthon maradnak - mondta a szlovén oktatási miniszter. Simona Kustec hozzátette, hogy a kormány döntött a maszkviselés szabályairól is. Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, ez alatt csak a tanároknak kell viselni.Folytatódik az oktatási és nevelési intézmények dolgozóinak heti rendszerességgel történő tesztelése is. 

Tömeges tesztelésre várakoznak az emberek a ljubljanai Kongresszus téren 2020. december 22-én.Forrás: AFP/Jure Makovec

Ami pedig az oltást illeti, először az 50 évnél idősebbeket oltják be - mondta a miniszter.

A válságkabinet sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a 12 régióból kettőben, ahol jobb a járványhelyzet, a jövő héttől kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai.

Vendégek egy ljubjanai étterem teraszán a koronavírus-járvány első hullámának idején.Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ales Beno

Szlovéniában csütörtökre 1019-cel 193 284-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 4 beteg halt meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3878-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 511-en vannak kórházban, 86-an intenzív osztályon.

A horvát kormány az orosz Szputnyik V vakcina vásárlását tervezi 

Horvátországban az elmúlt 24 órában 667 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 872-t. Egy nap alatt kilenc beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5564-re emelkedett. Kórházban 740 beteget ápolnak, közülük 69-an vannak lélegeztetőgépen.Andrej Plenkovic kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén megerősítette, hogy

a zágrábi külügyminisztérium bekérte az orosz Szputnyik V vakcina dokumentációját ellenőrzésre,

hogy a Halmed horvát gyógyszerügynökség ez alapján engedélyezhesse a behozatalát.

Több mint készen állunk az orosz vakcina beszerzésére is - nyilatkozta a horvát miniszterelnök.

Egy egészségügyi dolgozó beolt egy férfit Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinával egy petrinjai katonai támaszponton 2021. január 2-án.Forrás: AFP/Str

Eközben a horvát sajtó is beszámolt arról csütörtökön, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte az orosz vakcina folyamatos értékelését.