Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.

Szeretném nyilvánosan megköszönni Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek azt a nagy segítséget, amelyet a kétmillió Szputnyik V vakcina beszerzéséhez nyújtott Szlovákia népe számára - írta Matovic a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A  szlovák kormányfő szerint Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja, ezért nem tetszik neki, miért is terjesztik bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét. Matovic ezzel a megjegyzésével valószínűleg azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.

Igor Matovic szlovák miniszterelnökForrás: AFP/Yves Herman

A szlovák kormányfőt magyar partnere, Orbán Viktor küldte Szijjártóhoz, aki azután megadta neki a kapcsolatot az orosz gazdasági miniszterhez. Nagy köszönet illeti ezért, és nem ócsárlás. Ezt követően már egyedül tárgyaltam, Péter a tárgyalásokon nem volt jelen, de az elsődleges segítség tőle jött - tette hozzá a szlovák kormányfő, aki a bejegyzése végére azt írta:
Viszonya a magyar külügyminiszterrel és a kormányfővel is eléggé közvetlen ahhoz, hogy bármikor tárgyalni tudjanak olyan nehéz témákról is, mint például a kettős állampolgárság.

Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba.Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában, de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás.

Szijjártó emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.
Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.
Ez nem megfelelő módja a szomszédsági kapcsolatok fejlesztésének - jegyezte meg Korcok a révkomáromi tárgyalások kapcsán.