A szlovák kormányfő megköszönte Magyarországnak az orosz vakcina beszerzéséhez nyújtott segítséget

Igor Matovic szlovák miniszterelnök
Igor Matovic, szlovák miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Igor Matovic szlovák miniszterelnök pénteken nyilvánosan köszönetet mondott Magyarországnak, hogy segítséget nyújtott Szlovákiának a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséhez.
Vágólapra másolva!

- írta Matovic a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

A szlovák kormányfő szerint Szijjártó Péter tettekkel bizonyította, hogy Szlovákia barátja,

ezért nem tetszik neki, miért is terjesztik bizonyos személyek Szlovákiában ennek az ellenkezőjét. Matovic ezzel a megjegyzésével valószínűleg azokra a szlovák politikusokra célzott, akik az elmúlt napokban Szijjártó Pétert bírálták Révkomáromban tett látogatása és tárgyalásai miatt.

Igor Matovic szlovák miniszterelnök Forrás: AFP/Yves Herman

A szlovák kormányfőt magyar partnere, Orbán Viktor küldte Szijjártóhoz, aki azután megadta neki a kapcsolatot az orosz gazdasági miniszterhez.

- tette hozzá a szlovák kormányfő, aki a bejegyzése végére azt írta:

Viszonya a magyar külügyminiszterrel és a kormányfővel is eléggé közvetlen ahhoz, hogy bármikor tárgyalni tudjanak olyan nehéz témákról is, mint például a kettős állampolgárság.

Az új koronavírus ellen kifejlesztett orosz oltóanyag, a Szputnyik V Szlovákiába küldött első szállítmányát fogadja Igor Matovic szlovák miniszterelnök (j) és Marek Krajci egészségügyi miniszter a kassai repülőtéren 2021. március 1-jén. Szlovákia kétmillió adagot vásárol az orosz vakcinából, ennek első fele a következő két hónapban, a második fele májusban és júniusban jut el az országba. Forrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Szijjártó Péter Révkomáromban, miután szlovákiai magyar politikusokkal és a helyi polgármesterrel találkozott, azt mondta, hogy eddig nem sikerült biztosítani a kettős állampolgárság lehetőségét Szlovákiában,

de remélhetőleg egyszer erre is megszületik a megoldás.

Szijjártó emellett az idei szlovákiai népszámláláson való részvételre, és azon magyarságuk feltüntetésére kérte a felvidéki magyarokat.


Ivan Korcok szlovák külügyminiszter azt mondta: Szlovákiának érdeke a jó kapcsolatok fenntartása Magyarországgal, de elutasítja a beavatkozást az ország belügyeibe.

- jegyezte meg Korcok a révkomáromi tárgyalások kapcsán.