Egyre inkább terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) úgynevezett brit változata Németországban, ami nagyban megnehezíti a védekezést a kórokozóval szemben - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője pénteken Berlinben.

Lothar Wieler elmondta, hogy a pozitív minták elemzése alapján az új fertőzések több mint 40 százalékát okozza az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat, ami igen jelentős növekedés az egy hónappal korábbi 6 százalékhoz képest.

MAszkot viselő járókelő BerlinbenForrás: AFP/John Macdougall

Ez "felettébb riasztó" fejlemény, és azt jelzi, hogy hamarosan a B.1.1.7 lesz a meghatározó vírusváltozat Németországban. Ezért még nehezebb lesz a védekezés, mert ez a mutáns jóval fertőzőképesebb, és minden korcsoportban nagyobb gyakorisággal okoz súlyos lefolyású betegséget, mint az eddigi uralkodó változatok - mondta az RKI vezetője.

Trendfordulót mutatnak az adatok

Ugyanakkor az oltási kampány első eredményei is látszanak már. A magas átoltottságú korcsoportokban folyamatosan csökken a fertőzésgyakoriság, csökken a SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) miatt intenzív kórházi ellátásra szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig lassuló ütemben emelkedik - mutatott rá Lothar Wieler.

Azonban a 80 év alattiak körében ismét emelkedik a fertőzésgyakoriság, és több más járványügyi adatból is egy trendforduló jeleit lehet kiolvasni.

Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok legutóbbi tanácskozásán elhatározott lazítások mellett is a legnagyobb következetességgel be kell tartani a fertőzéshigiéniai szabályokat, és mindenkinek be kell adatnia a védőoltást, amikor sorra kerül az oltási kampányban - mondta az RKI vezetője.

A lakosság öt százaléka kapta meg legalább az első oltást

Az intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 10 580 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 9997-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 65,40-re emelkedett az egy héttel korábban 63-ról.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 482 522 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 264 halálesetet regisztráltak - ez csökkenés az egy héttel korábbi 394-hez képest -, a járvány áldozatainak száma így 71 504-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, csütörtöki összesítése szerint 2813-ra csökkent az előző heti 2848-ról. Gépi lélegeztetésre 1594 beteg szorul, ez ugyancsak kevesebb az egy héttel korábbi 1682-nél. A kimutatása szerint országszerte 24 153 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3736 ágy szabad.

A december végén elindított oltási kampányban a szövetségi kormány legutóbbi, csütörtöki adatai szerint 6 813 173 ember, a lakosság 5,5 százaléka kapott legalább egy adagot a SARS-CoV-2 elleni védőoltásból. Közülük 2 271 784 ember, azaz a lakosság 2,7 százaléka már mindkét adagot megkapta.