Jövedelmező üzletté vált a kutyalopás Nagy-Britanniában

kutya
Vágólapra másolva!
Jelentősen megugrott a kutyalopások száma Nagy-Britanniában a járvány alatt - állítja egy korábban rendőrnyomozóként dolgozó magándetektív, aki több mint tíz éve fogallkozik eltűnt állatok felkutatásával. Collin Butchert ma már hetente körülbelül 30 elkeseredett gazi keresi fel, a bűnzőzök gyarkran a tulajdonosok autójából emelik ki a kedvencüket. A lebukás esélyes kicsi, a haszon pedig akár több ezer font is lehet.
Vágólapra másolva!

Colin Butcher rendőrként az ország legkeményebb bűnőzőivel nézett szembe: sorozatgyilkosokat, fegyveres rablókat és kábítószerkereskedőket jutattott börtönbe.

Az egykori nyomozó 2003-ban szerelt le, azóta dolgozik "állati nyomozóként",

és többek között illegális tenyésztők, illetve kisállattolvajok után nyomoz - olvasható a Mirror riportjában.

Butcher

az elmúlt 13 évben nyomozott már eltűnt kutyák, macskák, versenylovak, papagájok, juhok, hörcsögök, de még alpakák után is.

Becslések szerint Nagy-Britanniában évente körülbelül kétezer háziállatot lopnak el. Butcher szerint azonban a valós szám ennél magasabb lehet, mert az állatok eltűnését sokszor nem is jelentik.

Nem tudták követni a tenyésztők a megugrott keresletet

A járványi miatt lezárosok alatt azonban Butcher szerint jelentősen megugrott a kutyalopások száma, az ügyeinek nagy részét már ezek teszik ki. Butcher azt mondta, hogy ma már

hetente körülbelül 30 telefonhívást, vagy emailt kap elkeseredett gazdáktól,

akiknek ellopták a házi kedvencüket.

Jó üzletté vált a kuytalopás Fotó / Getty Images

Az egykori nyomozó szerint a kutyalopás jelentős üzeltté vált a bűnözők számára, mivel a járvány alatt kilőtt a törzskönyvezett háziállatok ára. Ahogy írják az Egyesült Királyságban az elmúlt egy évben 175 százalékkal többen kerestek rá a Google-ben a "kölyökkutya vásárlás" kifejezésre. A megugrott keresletet pedig a regisztrált tenyésztők nem tudják kielégíteni.

Kis kockázat, nagy haszon

A kutyalopásokkal pedig a bünözők nem vállalnak túl nagy kocákaztot sem, hiszen a cikk szerint

az ilyen ügyeknek mindössze egy százaléka kerül bíróság elé.

Ráadásul az elmarasztaló ítélet esetén is mindössze 250 fontos bírságot szabnak ki a tolvajra, és sokszor az állatok sem kerülnek vissza az eredeti tulajdonosukhoz.

Egy évekig nevelt fajtiszta kutyáért azonban akár több ezer fontot is elkérhetnek. A Dogs Trust nevű civilszervezet adatai szerint pedig egy mopsz akár 1200 fontért, vagyis 250 ezer forintért,

egy francia bulldog pedig akár 2000 fontért, vagyis 800 ezer forintért is elkelhet.

– Hallottam olyan tinédzserekről is, akik biciklivel járták a környéket és a tulajdonosok autójából, az ablakon át emelték ki a kutyákat, amiket aztán darabonként 500 fontért adtak el az interneten – mondta Colin Butcher. A nyomozó szerint a bünőzök gyakran figyelik a közösségi-oldalakat is, keresik azokat, akik egy-egy keresett kutyafajról töltenek fel képeket.