Az oltóanyaggyártásról, valamint védelmiipari- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal pénteken a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az uniós biztost előzőleg fogadta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter - tette hozzá.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztost a Karmelita kolostorban március 5-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár épül

Thierry Breton vezeti azt az uniós munkacsoportot, amelynek célja a vakcinagyártás és -forgalmazás szűk keresztmetszeteinek felszámolása, valamint a gyorsabb reagálás a biológiai veszélyekre európai szinten.

Az Európai Unió a koronavírus elleni küzdelem részeként a szabályozó hatóságok korai bevonásával igyekszik megkönnyíteni az újonnan létesített gyártóüzemek tanúsítását. A magyar kormány a hazai és európai önellátás feltételeinek megteremtése érdekében Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár létrehozásáról döntött - emlékeztetett Havasi Bertalan.

Az üzem már 2022-ben megkezdheti működését, a tervek szerint éves szinten 8-10 millió koronavírus elleni vakcina előállítására lehet képes.

Csökkenteni kell a kitettséget

A pénteki megbeszélésen elhangzott: a járványhelyzet rámutatott az EU harmadik országokkal szembeni függőségére, ezért a tagállamokban ki kell építeni a megfelelő kapacitásokat a kulcsfontosságú ipari ágazatok és stratégiai értékláncok számára.

A külső beszállítóknak való kitettséget különösen a kritikus fontosságú nyersanyagok terén kell csökkenteni, tovább erősítve az energiaszuverenitást.

Magyarország álláspontját ismertetve Orbán Viktor elmondta: a jövőorientált, válságálló és tiszta gazdaság kialakítása érdekében a beruházásokat többek között az egyetemek megújítására, a fenntartható zöld közlekedés és energetika, valamint a körforgásos gazdaság megalapozására és a digitalizáció felgyorsítására összpontosítjuk.