A Loire-folyó torkolatvidékén kiválasztották az első nyolc tölgyfát a 2019. áprilisi tűzvészben leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez.

Az első fák kiválasztását az újjáépítés előkészítésének szimbolikus állomásaként jelentették be a hét végén Franciaországban. Az első kiválasztott tölgyfát Julien Denormandie mezőgazdasági és Roselyne Bachelot kulturális miniszter személyesen jelölte meg az egyes számmal.

Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszterForrás: AFP/Thomas Coex

A Pays de la Loire régióban, a Sarthe megyei Berce-erdőben kiválogatott tölgyeket a tűzvész nyomán leomlott karcsú, 

93 méteres huszártoronynak és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fogják felhasználni. 

A huszártoronyhoz több mint egy méter átmérőjű, meghatározott hajlatú tölgyfákat kell kivágni, olyanokat, amelyekből legalább 20 méter hosszú gerendák nyerhetők. Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős állami hatóság elnöke szerint a kiválasztott fák 8-10 évszázadig garantálják a székesegyház stabilitását.

Fotó a leégett Notre-Dame belsejéről.Forrás: AFP/Christophe Petit Tesson

A 12. századi gótikus katedrális újjáépítéséhez március végéig mintegy 

1000 legalább százéves fát vágnak ki szerte az országban, felerészt állami vagy önkormányzati erdőkben, felerészt magánerdőkben, 

amelyeknek tulajdonosai adományként ajánlják fel a fákat. Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához. A kivágott fákat egy-másfél évig pihentetik, hogy kiszáradjanak.