Kiválasztották a Notre-Dame újjáépítéshez szükséges 1000 tölgyfa első csoportját

Notre-Dame rekonstrukció, felújítás 
 tűz ég TOPSHOTS Horizontal NOTRE DAME ARCHITECTURE MONUMENT France ARCHITECTURE MONUMENT ROSE RELIGIOUS BUILDING CROSS
This general view shows debris inside the Notre-Dame-de Paris Cathedral in Paris on April 16, 2019, a day after a fire that devastated the building in the centre of the French capital. - Pledges from French billionaires, businesses and the public sector to help rebuild Notre-Dame cathedral have reached nearly 700 million euros (790 million dollars) amid an outpouring of public support for one of Europe's most iconic monuments. (Photo by Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Loire-folyó torkolatvidékén kiválasztották az első nyolc tölgyfát a 2019. áprilisi tűzvészben leégett párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez.
Vágólapra másolva!

Az első fák kiválasztását az újjáépítés előkészítésének szimbolikus állomásaként jelentették be a hét végén Franciaországban. Az első kiválasztott tölgyfát Julien Denormandie mezőgazdasági és Roselyne Bachelot kulturális miniszter személyesen jelölte meg az egyes számmal.

Julien Denormandie francia mezőgazdasági miniszter Forrás: AFP/Thomas Coex

A Pays de la Loire régióban, a Sarthe megyei Berce-erdőben kiválogatott tölgyeket a tűzvész nyomán leomlott karcsú,

93 méteres huszártoronynak és a kereszthajó födémszerkezetének helyreállításához fogják felhasználni.

A huszártoronyhoz több mint egy méter átmérőjű, meghatározott hajlatú tölgyfákat kell kivágni, olyanokat, amelyekből legalább 20 méter hosszú gerendák nyerhetők.

Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame újjáépítéséért felelős állami hatóság elnöke szerint a kiválasztott fák 8-10 évszázadig garantálják a székesegyház stabilitását.

Fotó a leégett Notre-Dame belsejéről. Forrás: AFP/Christophe Petit Tesson

A 12. századi gótikus katedrális újjáépítéséhez március végéig mintegy

1000 legalább százéves fát vágnak ki szerte az országban, felerészt állami vagy önkormányzati erdőkben, felerészt magánerdőkben,

amelyeknek tulajdonosai adományként ajánlják fel a fákat. Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához. A kivágott fákat egy-másfél évig pihentetik, hogy kiszáradjanak.