Rendőrségi források szerint Olivier Dassault francia milliárdos helikoptere délután 6 órakor szállt fel egy magánterületről a normandiai partoknál. Nem sokkal a felszállás után zuhant le.

Olivier Dassault szerette Franciaországot. Ipari vezetőként, parlamenti és önkormányzati képviselőként, a légierő tartalékos kapitányaként szüntelenül a hazáját szolgálta, annak aduit kihasználva. Hirtelen halála óriási veszteség  - írta Olivier Dassault francia milliárdosról, a Mirage, a Falcon és a Rafale harci repülőket gyártó Dassault cégcsoport örököséről és jobboldali politikusról Emmanuel Macron államfő a Twitteren.

Rendőrségi források szerint a helikopterbaleset délután 6 órakor történt a normandiai partoknál. A tragédiában a pilóta is meghalt, a fedélzeten más nem tartózkodott. Az Aérospatiale AS350 Écureuil típusú helikopter egy magánterületről történt felszálláskor lezuhant.

Olivier Dassault francia milliárdos, a Mirage, a Falcon és a Rafale harci repülőket gyártó Dassault cégcsoport egyik örököseForrás: AFP/Ludovic Marin

Több politikus is megemlékezett a 2018-ban meghalt Serge Dassault, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap volt tulajdonosának fiáról, és a cégalapító Marcel Dassault unokájáról. Jean Castex miniszterelnök szerint Olivier Dassault humanista képviselő, vizionárius vállalkozó, a hazájáért mélyen elkötelezett ember, elegáns merészségű művész volt. 

A Forbes magazin 2020-ban  Olivier Dassault-t a világ 361. legvagyonosabb emberének sorolta be három testvérével együtt,  mindegyiküknek mintegy 5 milliárd eurós vagyont tulajdonítva.

Nagyapja 1986-ban bekövetkezett halála után apja, Serge Dassault az Europe Falcon Service igazgatóhelyettesének és a Dassault Aviation repülőipari nagyvállalat stratégiai igazgatójának nevezte ki Olivier Dassault-t, majd 2011-ben a Dassault cégcsoport felügyelőbizottsági elnöke lett, amely az ugródeszkát jelenthette volna ahhoz, hogy egy nap a családi holding vezetőjévé váljon.

Hét évvel később, apja halála előtt néhány hónappal azonban Olivier Dassault lemondott a családi vállalkozás felügyelőbizottsági elnökségéről, amelyet összeférhetetlennek tartott képviselői mandátumával.

Olivier Dassault - három gyerek apjaként - 2002 óta volt a Párizshoz közeli Oise megye jobboldali nemzetgyűlési képviselője.