Ausztriában is megjelent a brazil vírusvariáns

Ausztria, koronavírus illusztráció
A commuter wears an FFP2 protective face mask at the Karlsplatz underground station in Vienna on January 25, 2021, during the ongoing novel coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austria has decided to impose from January 25 a social distancing rule of two meters between each person in public places, instead of one meter until now. Wearing FFP2 masks will now also be compulsory in stores and on public transport. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztriában, Salzburg városban hétfőn azonosították az első brazil vírusmutánst - értesült a Der Standard című osztrák napilap.
Vágólapra másolva!

A gyanú már a férfi két héttel ezelőtti pozitív koronavírustesztjénél felmerült, ezért tovább vizsgálták a levett mintát, és hétfőn beigazolódott, hogy ő az első osztrák, aki a brazil vírusváltozattal fertőződött meg.

Hogy hol kaphatta el a betegséget, nem derült ki,

a férfi nem járt külföldön, és nem találkozott olyanokkal sem, akik szabadságról visszatérve esetleg átadhatták volna neki ezt a mutánst.

Maszkot viselő utasok egy bécsi metróállomáson Forrás: AFP/Alex Halada

Megemelték a kötelező karantén idejét Salzburgban

A fertőzött férfi elkülönítését meghosszabbították, és mindenkinek, akivel találkozott, házi karantént rendeltek el. További esetekről nem tudnak a hatóságok.

és még az sem egyértelmű, mennyire hatékonyak a különböző oltóanyagok a koronavírus ezen variánsával szemben – nyilatkozott az esettel összefüggésben Hans Georg Mustafa, a salzburgi Medilab laboratórium vezetője.

Salzburg városa bejelentette továbbá, hogy a korábbi 10 napról 14-re emeli a hatóságilag elrendelt kötelező karantén idejét.

– Ugyan a brazil mutánssal fertőzött személyt sikerült maradéktalanul izolálnunk, a brit mutáns meghatározó jelenléte, mely már az összes fertőzés több mint 80 százalékát teszi ki, aggodalomra ad okot – indokolta a döntést Petra Juhász, a tartományi közegészségügyi hatóság igazgatója.

1910 új esetet regisztráltak

Eközben Tirolban tovább csökkent a dél-afrikai vírusmutáns aránya az aktív fertőzöttek körében. Míg két héttel ezelőtt több mint 200 ilyen esetet tartottak számon, hétfőn már csak 64-et regisztráltak az összesen 1382 koronavírusos megbetegedés közül.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1910 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 476 980 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1522, az intenzív kezelésre szorulók 331-en vannak.

A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele,

a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8732-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 445 032.