Ferenc pápa: A koronavírus-fertőzés veszélye ellenére vállalni kellett az iraki látogatást

Képeken Ferenc pápa Irakba érkezése, galéria, 2021.03.05.
Pope Francis arrives in Baghdad on March 5, 2021 in his first visit to Iraq. - Pope Francis began his historic trip to war-scarred Iraq, defying security concerns and the coronavirus pandemic to comfort one of the world's oldest and most persecuted Christian communities. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
Sok ima és elmélkedés után döntött úgy Ferenc pápa, hogy a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére Irakba látogat, és arra utalt, hogy Isten megvédelmezi a vírus ellen azokat, akik hozzá fordulnak. A katolikus egyházfő erről hétfőn beszélt útban Róma felé a pápai repülőgép fedélzetén, az őt kísérő újságírók előtt megerősítve, hogy szeptemberben Budapestre utazik.
Vágólapra másolva!

Az iraki látogatással kapcsolatban elmondta: megértette, hogy egyes konzervatív katolikusok "az eretnekség irányába tett lépésként" értékelik majd Ali Asz-Szisztáni síita nagyajatolláhhal tartott találkozóját, de néha vállalni kell a kockázatot a vallások közötti kapcsolatokban.

Úgy érezte, újjászületett

A 84 éves Ferenc pápa, aki mintegy 50 percen át állva beszélt, beismerte, hogy több mint egyéves szünet után tett első külföldi látogatása jobban kifárasztotta, mint a korábbiak.

– mondta, hozzátéve, nem tudja, hogy lassulnak-e majd a látogatások.

Ferenc pápa március 5-én érkezett meg Bagdadba Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Az elmúlt két hónapban Ferenc pápát ismét isiásza kínozta, de nem halasztotta el a történelmi iraki látogatást.

A repülőgépen kijelentette azonban, hogy úgy érezte, "újjászületett", miután börtönben érezte magát a koronavírus-járvány miatti korlátozások idején.

A síiták első számú vezetőjével találkozott

Míg a zárt körben tartott pápai rendezvényeken betartották a maszkviselés és a távolságtartás szabályait, vasárnap este az észak-iraki Erbíl stadionjában tartott misén ezrek - mindenekelőtt fiatalok - vettek részt, és többségük nem tartotta be az előírásokat.

Az utazás egyik csúcspontja a Nedzsefbe, a síiták szent városába tett látogatás volt, ahol Ferenc pápa találkozott a 90 éves Szisztánival, az iraki és a külföldi síiták első számú vezetőjével.

, hogy a katolikus dogmák ellen cselekszik, ami egy lépésnyire van az eretnekségtől – mondta a pápa a találkozóról.

A katolikus egyházfőt az elmúlt időszakban sokat bírálták a moszlim világ felé történt nyitás - egyebek mellett a 2019-ben tett abu-dzabi látogatása során az egyiptomi szunnita al-Azhar egyetem és vallási központ nagyimámjával aláírt, a vallásközi testvériségről szóló közös dokumentum - miatt. Ez volt az első pápai látogatás az Arab-félszigeten, ahol az iszlám legszentebb helyei találhatók.

A pápa elmondta, hogy "szerény embernek, nagy bölcsnek, Isten emberének" találta Szisztánit, és a találkozó "jót tett a lelkének".

Szeretne Libanonba is ellátogatni

Vasárnap Moszulban a pápa az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megszállása (2014-2017) idején a romokban heverő városban élő moszlimokkal és keresztényekkel találkozott. Újságíróknak elmondta, hogy a Moszulban tett látogatás - ahol a hihetetlen kegyetlenség nyomán romba dőlt házak és a régi templomok helyén tátongó kráterek fogadták - megrázta őt.

A pápa a nemzetközi nőnap alkalmából bírálta a nőkkel szembeni bánásmódot is. Példaként említette, hogy az Iszlám Állam rabszolgaként árulta a jezidi nőket.

A katolikus egyházfő hozzátette, hogy nagyon szeretne rövidesen Libanonba látogatni, hogy szolidaritását fejezhesse ki minden vallás ott élő képviselőivel.

Ferenc pápa az őt kísérő újságírók előtt bejelentette, hogy szeptemberben Budapestre utazik, hogy részt vegyen az eucharisztikus világkongresszus zárómiséjén.

– tette hozzá.

A pápai repülőgép hétfő délben szállt le Rómában.