Háborús állapotok Lyonban, erőszak és gyújtogatások most már minden éjjel - videó

zavargások Lyon környékén 2021.03. 
 unrest Horizontal A picture shows burned cars following riots in the Parilly neighbourhood in Bron, near the city of Lyon, central eastern France, on March 6, 2021. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
A picture shows burned cars following riots in the Parilly neighbourhood in Bron, near the city of Lyon, central eastern France, on March 6, 2021. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este óta zavargások vannak és erőszak tombol Lyon több városrészében, feldühödött fiatalok kukákat, parkoló autókat gyújtanak fel, békés járókelőket vernek meg, és egy rendőrautót is megtámadtak, ami a tűzben teljesen megsemmisült. Az erőszak állandósult, minden éjszaka ez van. Az egyik, elsősorban bevándorlók lakta előváros polgármesterét halálosan megfenyegették, Jérémie Bréaud-t azóta rendőrök őrzik. Túlságosan egyértelműen fogalmazott a tombolókkal kapcsolatban, ez a bűne.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Olivier Chassignole

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin a nemzeti rendőrség és a csendőrség több száz tagját vezényelte a helyszínre, hogy segítsenek a lyoni rendőröknek a zavargások megfékezésében. Egyedül ugyanis nem bírnak velük.

Az erőszakot egy 13 éves fiú ügye robbantotta ki. A tinédzser csütörtökön szenvedett balesetet scooter-jével, a fiú azóta kómában fekszik a kórházban. Az utcán randalírozók a rendőrséget hibáztatják a fiú balesete miatt.

A rendőrség közleménye szerint többször hívták őket égő autókhoz, a vandálok több rendőrautót is lényegében megsemmisítettek.

Felgyújtott autók szombat éjjel Forrás: AFP/Olivier Chassignole

Lyonban már három napja zajlanak az erőszakos tüntetések, elsősorban a bevándorlók lakta városrészekben. Legalább 21 embert vettek őrizetbe. A legnagyobb felháborodást egyébként az okozta, hogy egyre-másra engedik ki a rendőrségről az elfogott bűnözőket. Volt, akit azért, mert 14 éves. Igaz, több autót felgyújtott.

Éjszakánként több mint egy tucat kocsit gyújtottak fel.