Második napja száz alatt a halálozások száma Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia, London, koronavírus, COVID-19
People, some wearing a mask because of the coronavirus pandemic, walk past a bus stop with a government message about the coronavirus tier 4 restrictions urging people to stay home in London on December 29, 2020. - England is "back in the eye" of the coronavirus storm, health chiefs warned Tuesday, with as many patients in hospital as during the initial peak in April. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit egészségügyi minisztérium hétfőn ismertetett adatai szerint az elmúlt 24 órában országszerte 65-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-betegségben.
Vágólapra másolva!

Ez a második olyan nap egymás után, amikor nem érte el a százat a nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma:

vasárnap 82 páciens haláláról érkezett jelentés.

A brit kormány számítási módszertana a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe.

Maszkot viselő járókelők Londonban Forrás: AFP/Tolga Akmen

Csökken az új esetek száma, kevesebben kerülnek kórházba

A vasárnapi és a hétfői adatok előtt legutóbb október 9-én volt száz alatt a napi halálos áldozatok száma Nagy-Britanniában.

A szaktárca hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 1441-en haltak meg Covid-19-betegség miatt, 755-tel, 34,4 százalékkal kevesebben, mint a múlt hétfőn zárult egyheti időszakban.

A mostani járványhullám januári tetőzésének idején volt olyan időszak, amikor naponta következett be annyi haláleset, mint amennyiről a jelenlegi időszakban egy hét alatt érkezik bejelentés az egészségügyi hatóságokhoz.

A nagy-britanniai halálos áldozatok száma a járvány kezdete óta a hétfői adatokkal együtt 124 566.

A hétfőn zárult egy hétben 41 225 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak tesztekkel,

14 634-gyel, 26,2 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzöttet Nagy-Britanniában.

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19-betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

A brit egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5416 beteget kellett kórházba szállítani, 2327-tel, 30,1 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Július végére a teljes felnőtt lakosságot be akarják oltani

Matt Hancock egészségügyi miniszter már múlt pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ezekben a folyamatokban immár egyértelműen az oltások hatása látszik.

Az egészségügyi minisztérium hétfő este közzétett adatai szerint

a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 22 377 255-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

A második adagban 1 142 643-an részesültek, vagyis az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt meghaladta a 23,5 milliót.

A kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

Boris Johnson miniszterelnök a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtóértekezletén kijelentette: arra kell készülni, hogy az iskolák megnyitásával óhatatlanul növekedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mivel hetente milliók kapják meg az oltást,

Jenny Harries angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanezen a sajtótájékoztatón elmondta: most már mindegyik országrészben száz alatt van a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzéses esetek száma.
Harries professzor hozzátette ugyanakkor, hogy még erről a szintről is elindulhat egy újabb járványhullám, így egyelőre fenn kell tartani az elővigyázatossági intézkedéseket, köztük az emberek közötti távolságtartást.