Meghosszabbítják a kijárási tilalmat március végéig Hollandiában

RUTTE, Mark; JONGE, Hugo de
Hága, 2021. március 8. Mark Rutte hivatalából távozó holland miniszterelnök (b) és a tisztségéből szintén távozó Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót Hágában 2021. március 8-án. MTI/EPA/ANP/Bart Maat
Vágólapra másolva!
A holland kormány hétfő esti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett március 31-ig meghosszabbítja az országban hatályban lévő, este 9 és hajnali 4 óra közötti kijárási tilalmat.
Vágólapra másolva!

Mark Rutte, az ügyvezető kormány feje szerint az éles társadalmi vitákat kiváltó intézkedést - amely tavaly december közepén lépett életbe - nem lenne helyes döntés enyhíteni, mivel az új fertőzöttek száma továbbra is folyamatosan növekszik. A kijárási tilalmat március 15. és 17. között, a parlamenti választások időszakára felfüggesztik.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az életben lévő korlátozásokat és lezárásokat fokozatosan fogják enyhíteni. Reményét fejezte ki, hogy nyár elejére az összes hollandiai lakos megkapja a vírus elleni első oltás első adagját, "ami után végre kezdetét veheti a visszarendeződés a normális életvitelbe".

A kormány további döntéseinek értelmében áprilistól a vendéglátóipari egységek teraszai megnyílhatnak, amennyiben a fertőzés terjedése lassul, továbbá a jövő héttel kezdődően az üzletek már egyszerre több vevőt is fogadhatnak.

Mark Rutte hivatalából távozó holland miniszterelnök (b) és a tisztségéből szintén távozó Hugo de Jonge egészségügyi miniszter a koronavírus-helyzettel kapcsolatban tart sajtótájékoztatót Hágában 2021. március 8-án Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

A vezetés továbbra is - legalább április közepéig - szigorúan óva int a nem szükségszerű külföldi utazásoktól, azonban keddtől a holland repülőterek ismét fogadhatnak repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

Hollandiában továbbra is igen magas az új fertőzöttek száma: hétfőn közel 4000 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, míg a múlt héten napi átlagban 4500 ember betegedett meg.

Ez idáig nem több mint 300 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját, ám a kormány azt tervezi, hogy májusban hetenként másfél millió embert oltanak be a rendelkezésre álló vakcinákkal.