Soros György most Franciaországnak kínálta fel az örökkötvények lehetőségét.

Soros György 2021. március 2-án a Les Echos online felületen jelentetett meg véleménycikket „Itt az ideje, hogy Franciaország örökjáradék-kötvényeket bocsásson ki" címmel. Írásában arra utal, hogy noha a járványt sikerül majd idővel megfékezni a vakcinák segítségével és a népesség beoltásával, mindeközben a vírus olyan súlyos gazdasági világválságot okozott, amely sokkal komolyabb a 2008-as válságnál.  Arról nem is beszélve, hogy egyre gyorsabban jönnek létre vírusmutációk, melyek a szakértők szerint az eddigieknél rosszabb hullámokat okozhatnak. 

Soros ismét az örökkötvények ügyével jött előForrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Soros tehát az emberek gazdasági félelmeire játszik, arra apellálva, hogy a munkahelyük elvesztésétől félő emberek a kormányaiktól várva a segítséget nyomást gyakorolhatnak a választott vezetőkre, hogy mihamarabb teremtsenek elő megfelelő mennyiségű pénzt a gazdasági válságból való kilábaláshoz – írta a Tűzfalcsoport.blogstar.hu.

Soros szerint azért lenne különösen is Franciaország hasznára az örökkötvény, mert hatalmas mennyiségű olyan kölcsönt garantált, amelynek nagy része feltehetően sosem lesz visszafizetve. Ezeknek az összege 300 milliárd euró, míg az állam által vállalt pénzügyi kockázat maximális összege 106 milliárd euró.  Az államnak emellett számos más költsége van a járvány elleni küzdelemmel összefüggésben, így a pontos összeg kiszámítása csak az után lehetséges, ha a járványt sikerül megfékezni.

A teljes cikket itt olvashatják.