Ukrajnában már közel 18 ezren kapták meg eddig az oltást

Kramatorszk, 2021. március 3. Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
A regisztráció március 1-jei elindítását követő öt napban Ukrajnában 155 ezren iratkoztak fel koronavírus elleni védőoltásra - közölte Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon, miközben hétfőig kevesebb mint 18 ezren kapták meg az oltást.
Vágólapra másolva!

Ukrajnába még csak egyfajta oltóanyag érkezett:

február 23-án az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina,

az oltási kampány egy napra rá indult, elsőként olyan orvosokat oltottak be, akik közvetlenül ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

A kampány népszerűsítése érdekében a nyilvánosság előtt oltatta be magát a múlt héten Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter és Volodimir Zelenszkij elnök.

Az egészségügyi tárca adatai szerint eddig 17 947-en kapták meg az oltást - valamennyien még csak az elsőt a védettséghez szükséges kettőből -, közülük vasárnap 910-en.

Denisz Smihal miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy azok, akik feliratkoztak az oltásra, egy elektronikus várólistára kerülnek, és majd meghívást kapnak egy oltópontra az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott oltási tervnek megfelelően. Megismételte, hogy

a beoltottságról adnak majd ki igazolást, ha az szükségessé válik,

miután a világ több országa is bevezet úgynevezett oltási igazolványt.

Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrajnában hétfőre 5572 új esettel 1 406 800-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez csaknem 1600-zal kevesebb az előző napinál és mintegy fele a múlt hét közepén feljegyzett napi növekedésnek, aminek az az oka, hogy hétvégenként általában alacsonyabb a szám, mivel kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma 106-tal 27 128-re emelkedett. Eddig 1 198 254-en gyógyultak meg, az aktív betegek száma pedig 181 418-ra nőtt.

Kórházba vasárnap a korábbiaknál jóval kevesebb, 2136 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg előző nap a számuk csaknem négyezer volt, és a megelőző napokban is sorozatban háromezer fölötti.