A francia kormány mintegy száz súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzött egészségügyi evakuálását tervezi a jövő héten a Párizs körüli Ile-de-France régióból, miután a fővárosi intenzív osztályok majdnem beteltek - jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő.

A politikus a párizsi Orly repülőtéren, ahol a Párizs közeli Meaux kórházának két stabil állapotban lévő betegét tették fel a dél-franciaországi Bordeaux-ba induló egészségügyi különgépre, elmondta: eleinte naponta hat repülőgépes átszállítás lesz kevésbé túlterhelt régiókba, mindenekelőtt a Loire-menti városokba és a Bordeaux központú Nouvelle-Aquitaine területére, majd a szám fokozatosan nőni fog. 

Tolóágyon fekvő, koronavírussal fertőzött beteget tesznek egy Franciaország nyugati része felé tartó repülőgépbe a párizsi Orly repülőtéren 2021. március 14-én. A koronavírus új, fertőzőbb mutációinak terjedése miatt az intenzív osztályok egyre jobban megtelnek a francia fővárosban, ezért a speciális repülőgéppel az ország más részére szállítanak néhány betegetForrás: MTI/AP/SIPA pool/Jacques Witt

Ezután tömeges evakuálások lesznek egészségügyi szupervonatokkal, a hét második felétől - mondta a francia kormányszóvivő. Egy vonattal legalább 24 és maximum 48 súlyos beteget tudnak elszállítani.
Gabriel Attal megerősítette, hogy a fővárosi régióban nyugtalanító a helyzet. Hangsúlyozta, hogy minden ágy számít, és a kormány szavatolja, hogy senki nem marad a kórházak kapuján kívül.
Az egészségügyi tárca adatai szerint a járvány kezdete óta mintegy ezer egészségügyi átszállítás történt, idén eddig 175.Jóllehet a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, az egészségügyi ellátórendszeren azért nagy a nyomás, mert a brit variáns térnyerése miatt az intenzív ápolásra szorulók száma fokozatosan nő:

vasárnap este a számuk 4127 volt.

Csaknem negyedüket, 1134 beteget a fővárosi régióban ápolnak, ahol koronavírusos fertőzöttek fekszenek az eredetileg rendelkezésre álló intenzív ágyak 95 százalékán.

Tolóágyon fekvő, koronavírussal fertőzött beteget tesznek egy Franciaország nyugati része felé tartó repülőgépbe a párizsi Orly repülőtéren 2021. március 14-énForrás: MTI/AP/SIPA pool/Jacques Witt

Egy évvel ezelőtt az első hullám csúcspontján 7200 súlyos beteget ápoltak az országban.A korlátozások szigorításának, illetve az újabb lezárásnak az elkerülésére az evakuálásokon kívül az oltási program felgyorsítását tűzte ki célul a kormány. Vasárnapig több mint 5 millióan (7,5 százalék) vették fel az első dózist, akik közül 2,2 millióan (3,3 százalék) már mindkét komponenst megkapták. Az elmúlt héten több mint egymillió embert oltottak be, és a cél az, hogy április 15-ig legalább 10 millió francia megkapja legalább az első dózist.