Markus Söder, a CSU pártelnöke és Bajorország miniszterelnöke a tegnapi választások után tartott sajtótájékoztatóján felszólította az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy gyorsítsák fel a különböző oltóanyagok engedélyezési folyamatát, köztük a Szputnyik V vakcináét.

A legelső lépés az oltások felgyorsítása! Az oltás nem sikertörténet Európa számára. Kínával és Oroszországgal mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, és bevizsgáltatni ezeket az oltásokat - mondta.

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy az EMA politikai okok miatt nem engedélyezi az orosz Szputnyik V vakcinát, amellyel már hétmillió embert oltottak be világszerte. Az orosz Gamaleya Intézet által fejlesztett Szputnyik V védőoltást eddig összesen 46 országban engedélyezték, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Montenegróban, Szerbiában és Boszniában is.

Emellett a Szputnyik V vakcina gyártója már olasz, német, spanyol és francia vállalatokkal is megállapodott a gyártásról, azonban a szállítás csak akkor kezdődhet meg, ha az EMA is jóváhagyja a rendkívül hatékony és biztonságos oltóanyagot. 

Söder hétfőn egyik nyilatkozatában szólította fel arra az EMA-t, hogy gyorsítsák fel a különböző vakcinák engedélyének kiadását. Magyarország és Szlovákia már rendelt a vakcinából, és Csehország is hamarosan vásárolhat, de az elmúlt hónapban már számos uniós tagállam jelezte, hogy szívesen oltanának a Szputnyik V-tel, már csak az Európai Gyógyszerügynökség engedélyére várnak.