Vidéki rohammentők érkeztek szerdán tíz megyéből Bukarestbe, hogy kollégáik munkáját segítsék, a koronavírus-járvánnyal összefüggő súlyos esetek miatt ugyanis az utóbbi tíz napon csaknem megduplázódott a segélyhívások száma a román fővárosban - derült ki az Europa FM rádió szerdai riportjából.

Bukarest térségében - a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyével együtt - az utóbbi napokban meghaladta a 2300-at a koronavírus-teszteléseket, kivizsgálást vagy kórházi beutalást igénylő segélyhívások száma. 

A katasztrófavédelem kötelékébe tartozó, a sürgős beavatkozást igénylő, súlyos esetre szakosodott SMURD rohammentő-szolgálat munkáját immár 15 vidéki mentőcsapat segíti Bukarestben.  Munkájukat a rohamkocsi rendszeres fertőtlenítése is nehezíti: Daniel Vasile, a bukaresti SMURD szóvivője szerint kedden már több mint száz fertőtlenítést végeztek, a járvány kezdete óta pedig mintegy húszezret. Bukarestben szerdán több mint 1200 új fertőzést diagnosztizáltak, ezzel az utóbbi kéthetes fertőzési arány megközelítette a lakosság 4,5 ezrelékét.

Egy bukaresti kórházban a védőoltások beadására készül a személyzet január 20-ánForrás: AFP/Daniel Mihailescu

A főváros kevesebb mint két hete került ismét - a 3 ezrelékes fertőzési ráta feletti - "vörös" zónába. A járvány gyorsulása miatt szakemberek azt valószínűsítik, hogy a fertőzöttség hamarosan meghaladja Bukarestben a vesztegzár elrendelésének feltételéül megszabott 6 ezrelékes szintet. 

Országos szinten szerdán már második napja haladta meg a hatezret a 24 óra alatt beazonosított újabb fertőzések száma, ami több mint 40 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Bár az átlagos fertőzésszám még elmarad a második hullám tavaly novemberi napi 8500 esethez közelítő csúcsától, a Covid-kórházak intenzív osztályai megteltek. Már 1266 súlyos állapotban lévő beteg életéért küzdenek az orvosok, ami megközelíti a tavalyi 1300-as csúcsot.

Romániában eddig 875 ezer embernél mutatták ki a vírust, a járvány pedig 21 787 áldozatot követelt, közülük 89-en az utóbbi 24 órában vesztették életüket.