Az előző évekhez hasonlóan idén is 10 ezer lejre (750 ezer forint) bírságolta meg a Kovászna megyei, román vezetésű kormányhivatal (prefektúra - a szerk.) Antal Árpád (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi polgármestert, mert március 15-re magyar szimbólumokkal, főleg zászlókkal díszítette fel az önkormányzat az erdélyi várost. A kétszer 5 ezer lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet Cosmin Boricean román alprefektus írta alá – derül ki a Székelyhon.ro szemléjéből. A magyar városvezető a büntetés hírére a következőképpen reagált: „Ha ez az ára annak, hogy használhassuk a szimbólumainkat, akkor minden évben kifizetem a bírságot."

Kovászna megyében – amelynek a székhelye Sepsiszentgyörgy – a bukaresti kormány még nem nevezett ki prefektust (kormánybiztos - a szerk.), a koalíciós egyezség értelmében az RMDSZ nevesítette jelöltjét, a magyar Ráduly István eddigi uzoni polgármestert.

A kormányhivatalt jelenleg a két alprefektus vezeti. Egyikük, a román nemzetiségű Cosmin Boricean már március 15-én azt nyilatkozta az Agerpres állami hírügynökségnek, elemezni fogják, hogy betartották-e a zászlótörvényt, amikor a magyarság ünnepén piros-fehér-zöld zászlókkal díszítették fel a várost.

A román politikus értékelése alapján „a szűk körű ünnepléseken a járványügyi előírásokat betartották, ám a zászlók problémája továbbra is fennáll". 

Mint ismeretes, tavaly és tavalyelőtt is 10 ezer lejre (hozzávetőlegesen 750 ezer forint) bírságolta a prefektúra Antal Árpád polgármestert a március 15-én kitűzött magyar zászlók, illetve szimbólumok miatt. A tavalyelőtti bírságot a polgármester kifizette, a tavalyit megfellebbezte, arra hivatkozva, hogy a zászlótörvény végrehajtásáról rendelkező kormányhatározatban az áll, azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket. A prefektúra ugyanakkor folyamatosan azzal érvel, a törvény szellemében minden magyar zászló mellé ki kell tenni egy románt. Az idei bírságot Antal Árpád szűkszavúan úgy kommentálta a közösségi oldalán, ha ez az ára, hogy használhassuk a szimbólumainkat, minden évben kifizetem a bírságot.

A Kovászna Megyei Tanács (megyei önkormányzat) RMDSZ-es elnöke, Tamás Sándor  a büntetés hírére egy magyar zászlóval reagált Facebook-oldalán.

 

Forrás: Facebook

A legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai alapján Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy városának is nagyjából a háromnegyede vallotta magát magyar nemzetiségűnek.