A járvány első évének halálos áldozataira emlékeztek Bergamóban

koronavírus Olaszország Bargamo megemlékezés Mario Draghi
This photo taken and handout on March 18, 2021 by the Palazzo Chigi press office, shows (From L) Bergamo mayor, Giorgio Gori, Presient of the Italian Association of Virtuous Municipalities, Elena Carletti and Italy's Prime Minister Mario Draghi symbolically planting a tree at the Martin Luther King - Trucca Park in Bergamo, Lombardy, during the inauguration of of the Forest of Remembrance (Bosco della Memoria) with the planting of the first 100 trees out of a total of 850, as part of a National Day ceremony in memory of the victims of the coronavirus pandemic. (Photo by Handout / Palazzo Chigi press office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy évvel ezelőtt indultak el a koporsókkal teli katonai kamionok más olaszországi krematóriumok felé Bergamo városából, ahol a koronavírus-járvány halottainak szentelt emléknapon Mario Draghi kormányfő is jelen volt csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Mario Draghi a bergamói temetőben koszorút helyezett el, majd fát ültetett el abban a parkban, amelyet a koronavírus-járvány halottainak emlékére létesítettek.

A minden ezer halott után elültetett egy-egy fa az ország különböző térségeiből érkezett Forrás: AFP/Handout

Mario Draghi a századik fát, egy bükköt ültetett el, hiszen

a halottak száma a héten túllépte a százezret.

A minden ezer halott után elültetett egy-egy fa az ország különböző térségeiből érkezett. A megemlékezés teljes csendben és nagyon kevés résztvevővel zajlott.

Az egész ország fájdalmának szimbóluma

Bergamo volt a központi helyszíne a Sars-CoV-2 vírus halottainak szentelt emléknapnak, amelyet a római parlament tavaly nyáron vezetett be. Bergamóból tavaly március 18-án indultak el a fegyveres erők koporsókkal teli kamionsorai más tartományok felé, miután a lombardiai város krematóriumai nem bizonyultak elegendőek. A hosszú járműkonvojról készült felvételek az egész világot bejárták.

de ez a nap ne csak a gyász, hanem a remény napja is legyen – hangoztatta Mario Draghi beszédében. A kormányfő emlékeztetett a tavaly ilyenkor tapasztalt nemzeti összefogásra: a Bergamo utcáin felállított tábori kórházakra, ahol a nyugdíjas orvosok álltak be dolgozni, valamint arra az ezer fiatalra, aki az egész országból Bergamóba sietett segíteni a járványveszély ellenére. Draghi többeket megnevezett a járványban meghalt bergamói polgármesterek, idősotthonok lakói, papok, orvosok, ápolók, rendfenntartó erők tagjai közül, akik között nyolcvan- és negyvenévesek is voltak.

Hasonló intenzitással folytatják a vakcinázást

Mario Draghi kijelentette,

a kormány elsőrendű céljának továbbra is a lehető leggyorsabb vakcinázás számít.

Megjegyezte, hogy az AstraZeneca-védőoltás felfüggesztése "ideiglenes és elővigyázatossági" döntés volt.

– Akármilyen döntés is szülessen a gyógyszerhatóságok részéről, a vakcinázást hasonló intenzitással folytatjuk, csakis az oltással indulhat újra Olaszország – mondta Draghi. A miniszterelnök ígéretet tett az időseknek és a gyengébbeknek, hogy az állam nem hagyja őket magára. Mario Draghi arra utalt, hogy Bergamo lakossága hónapokkal ezelőtt az ügyészséghez fordult a szerintük tavaly késői zárlat miatt, ami az idősotthonokban rendkívül magas halálozási hullámhoz vezetett.

Az ország több pontján volt megemlékezés

Giorgio Gori bergamói polgármester adatai szerint a 120 ezres városban tavaly tavasszal 670-en haltak meg Covid-19 betegségben, a város tágabb térségében több mint háromezren. Úgy vélte, hogy "a halottak valós száma a kétszerese lehet a hivatalos jegyzékekben szereplőnek".

Bergamói orvosok is felszólaltak a megemlékezésen, felidézve a járvány legelső hetében érkezett betegek látványát: "rendkívül súlyos állapotban voltak, és mi, akiknek feladata a gyógyítás volt, tehetetlenül álltunk az ismeretlen betegséggel szemben,

- mondta egy orvosnő.

A halottak emléknapjáról az ország több részén megemlékeztek: a római Capitolium-dombon található városháza előtt Virgina Raggi főpolgármester tartott egyperces néma megemlékezést.

Másfélmillió aktív beteg, több mint 100 ezer halott

Olaszországot tavaly március 10-én helyezték először zárlat alá.

Március 18-án az észak-olaszországi intenzív osztályokon már kritikus volt a helyzet,

a koporsókat a kórházak kápolnáiban és a templomokban helyezték el. Tavaly március 18-án 35 ezer volt az aktív betegek száma, kórházban 14 ezren voltak, lélegeztetőgépen 2257-en, a halottak száma már majdnem háromezer volt. A legtöbb beteg március 27-én halt meg, 969-en.

Egy év elteltével a halottak száma meghaladja a 103 ezret, kórházban több mint 26 ezer beteg van, intenzíven 3317-en. Az aktív betegek száma több mint másfél millió. A tavalyi és mostani járványhelyzet között különbség, hogy egy évvel ezelőtt a betegség majdnem kizárólag az ország északi régióit érintette, most viszont a vírusmutánsok országosan terjednek.