Országos járványügyi korlátozások lépnek életbe jövő héten Bulgáriában

Bulgária, Szófia, koronavírus, COVID-19
A waitress wearing a protective mask and gloves prepares a table with hand napkins and disinfectant in a restaurant in Sofia, on May 6, 2020, amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. - Cafes and restaurant were allowed to open their outdoor terraces on May 6, with at least 1.5 metres' (5 feet) distance kept between tables. Restrictions on travel between major cities may also be lifted as of May 6. (Photo by NIKOLAY DOYCHINOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Tíznapos országos járványügyi korlátozások lépnek életbe Bulgáriában a jövő hét kezdetén a koronavírus-fertőzöttek számának drasztikus emelkedése miatt - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a balkáni ország egészségügyi minisztere.
Vágólapra másolva!

A március 22-től érvényes rendelkezéseket - amelyek értelmében bezárnak az iskolák, edzőtermek, éttermek és a bevásárlóközpontok nem alapvető termékeket árusító boltjai - Kosztadin Angelov az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt fertőzésszámmal indokolta, amely nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Kiemelte: nőtt mind az újonnan regisztrált fertőzöttek, mind pedig a kórházban ápoltak száma.

11 ezer halálos áldozata van a járványnak

Bulgáriából csütörtökön 4201 új fertőzést jelentettek. A kórházakban jelenleg 7804 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 609 állapota súlyos.

Az elmúlt 24 órában 136 ember halt meg

igazoltan a Covid-19-betegségben.

Március 22-től bezárnak az iskolák, edzőtermek, éttermek és a bevásárlóközpontok nem alapvető termékeket árusító boltjai Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A 7 milliós ország mostanáig 291 769 fertőzést és 11 715 halálesetet regisztrált.

Úniós csúcs összehívását sürgetik vakcinaelosztás miatt

Bulgáriában április 4-én parlamenti választásokat tartanak, ennek kapcsán Angelov csütörtökön felszólította az ellenzéket, ne használja fel a pandémiát kampánycélokra, továbbá hangsúlyozta, hogy

Az ellenzék az oltási kampány lassúságát és a járvány lassítását célzó rendelkezések átláthatatlanságát veti Szófia szemére.

Az országban eddig 350 700 ember kapta meg a vírus elleni oltóanyag első dózisát. Szófia csatlakozott az Európai Unió azon tagállamainak - Ausztriának, Csehországnak, Szlovéniának és Lettországnak - a felhívásához, amely európai uniós csúcstalálkozó összehívását sürgeti az unión belüli vakcinaelosztás állítólagos aránytalansága miatt.