Másfél év szabadságvesztésre ítélték szerdán Egyiptomban Szanaa Szeif ismert női aktivistát hamis híresztelések keltésének vádjával - közölte az érintett testvére. Az információt helyi igazságügyi tisztségviselők megerősítették.

A kairói büntetőtörvényszék abban találta bűnösnek az aktivistát, hogy pánikkeltésre alkalmas hamis híreket osztott meg a közösségi médiában a koronavírus terjedéséről a börtönökben. Az ítélet nem jogerős, 60 napon belül fellebbezést lehet benyújtani.

Egyiptomi jogvédő csoportok szerint Szeifet 2020 júniusában vették őrizetbe az egyik ügyészségi épület előtt, ahol panaszt akart benyújtani egy támadás miatt, amely őt és anyját érte, amikor azt próbálták elérni, hogy felvehessék a kapcsolatot bebörtönzött testvérével, a 2011-es felkelés ikonikus alakjának számító Alaa Abdel-Fattáh demokráciapárti aktivistával.

Szanaa SzeifForrás: AFP

Szeif családja tavaly a közösségi médiában kampányolt azért, hogy a hatóságok szabadlábra helyezzenek bizonyos rabokat, mivel félő, hogy a koronavírus a börtönökben is elterjed. Három családtagját 2020 márciusában rövid időre őrizetbe vették, mert egy tüntetésen voltak ugyanebben az ügyben.

A nyugati országok pénteken felszólították az egyiptomi vezetést, hogy vessen véget az aktivisták, az újságírók és a politikai ellenzék üldöztetésének a terrorellenes törvényei alapján, és haladéktalanul helyezze szabadlábra az ily módon bebörtönzötteket. Egyiptom megdöbbenéssel fogadta a nyilatkozatot, amelyet teljességgel alaptalannak nevezett.