Indonézia női röplabdasztárjáról kiderült, hogy biológiailag férfi

Vágólapra másolva!
A 28 éves Aprilia Manganang Indonézia egyik legjobb női röplabdajátékosa volt évekig, valódi sztárnak számított az országban. Nemrég viszont kiderült, hogy egész életében férfi volt, ez pedig hatalmas botrányt váltott ki az országban.
Vágólapra másolva!

A hírt múlt héten jelentette be Andika Perkasa tábornok, miután a korábbi sztárröplabdás orvosi vizsgálaton vett részt a hadseregbe való jelentkezés során. Perkasa elmondta, hogy Aprilia nem transznemű, hanem születése óta férfi, aki egy ritka, hypospadias nevű deformitásban szenved.

Aprilia Santini Manganang Forrás: AFP/Anthony Wallace

Erről viszont senki nem tudott, csak most derült fény a titokra az urológiai és a hormonális teszteket követően.

Azóta Aprilia már helyreállító műtéten is átesett, és a dokumentumaiban is megváltoztatták a nemét nőről férfira. Elmondása szerint hatalmas felszabadulást jelentett neki, hogy most már hivatalosan is férfiként élheti az életét, pedig korábban a női nemzeti válogatottnak is tagja volt, és gyakran kitűnt a női játékosok közül erős fizikuma miatt.

Indonézia több ellenfele már 2015-en kérte Aprilia vizsgálatát, azonban ezt a kérést elutasították, mivel Aprilia váltig állította, hogy ő biológiailag nő.

A mostani fejlemények komoly vitát váltottak ki a Twitter nevű közösségi oldalon. Sokak szerint Aprilia és csapatai évekig tisztességtelen előnyre tettek szert, mivel egy férfi játszott náluk.