Németország nemzeti szinten fogja megoldani a Szputnyik V beszerzését, ha az EU nem lép

SPAHN, Jens
Jens Spahn német egészségügyi miniszter megválaszol egy kérdést a képviselői kérdések és azonnali válaszok idején a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. február 24-én.
Vágólapra másolva!
Nemzeti szinten kell gondoskodni az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag beszerzéséről, ha az Európai Unió nem lép - mondta Jens Spahn német egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.
Vágólapra másolva!

Jens Spahn egészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a kormány támogatja a Szputnyik V EU-s engedélyeztetését. Így az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) indított eljárásban az oltóanyagokért felelős német szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) vállalta el az úgynevezett raportőri szerepet. Ez azt jelenti, hogy

német vezetéssel folytatják a fejlesztők által benyújtott adatok értékelését, elemzését.

A miniszter kiemelte, hogy kapcsolatban állnak az orosz partnerekkel, és támogatják azt a törekvésüket is, hogy

gyártási kapacitást biztosítsanak a Szputnyik V-nek Németországban, vagy máshol az EU-ban.

Az is elképzelhető, hogy hamarosan megköttetnek az első szerződések. Ehhez azonban tisztázni kell még, hogy mikor mekkora mennyiség állhat rendelkezésre a szérumból - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Jens Spahn hangsúlyozta: nagyon támogatja, hogy nemzeti szinten gondoskodjanak a Szputnyik V beszerzéséről, ha az EU nem mozdítja elő az ügyet.

Az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő, a bostoni Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének (HSPH) docense hangsúlyozta, hogy

az orosz vakcinát ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi oltóanyagot.

Támogatni kell a gyártókapacitás kiépítését, és a szérum beszerzését is.