Már 2019 októberében fertőzhetett a koronavírus amerikai tudósok szerint. Az első eset két hónappal az első hivatalos jelentés előtt megjelenhetett.

Már 2019 októberében fertőzhetett a koronavírus a kínai Vuhanban - írja az upi.com egy amerikai tudósok által jegyzet kutatás alapján. A Kaliforniai Egyetem, az Arizonai Egyetem, illetve az Illumina nevű biotechnológiai cég a Science folyóiratban csütörtökön közzétett felmérésben a kutatók molekuláris vizsgálatokkal és szimulációkkal határozták meg, mikor bukkanhatott fel az első fertőzött, illetve mikor jelent meg a vírus "közös őse" az ázsiai országban.

Védőmaszkot viselő emberek QR-kóddal azonosítják egészségi állapotukat egy bevásárlóközpontban Hupej tartomány székvárosában, VuhanbanForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kutatásaik alapján pedig azt írták, a vírus már október és november között fertőzhetett Hupej tartományban,  két hónappal az előtt, hogy hivatalosan azonosították a vírust 2019 decemberében.

A tudósok emellett különböző szimulációkat is alkalmaztak, hogy modellezzék a vírus korai terjedését. A kísérletek azt mutatták, hogy a szimulált járványoknak csupán 29,7 százaléka vált "önfenntartó járvánnyá". A többi szimulációban a járvány elhalt.