Európa stabilitása és biztonsága Afrika stabilitásával és biztonságával kezdődik - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán szombaton közzétett videóban.

Szijjártó Péter a Szahara déli részén található Száhel-övezetről rendezett második külügyminiszteri videókonferencián kifejtette: Magyarország álláspontja szerint a migráció nagyon súlyos biztonsági kihívást jelent az Európai Uniónak.

Mint hangsúlyozta, a migrációt meg kell állítani,  úgy, hogy annak alapvető okaival, köztük a terrorizmussal kell szembeszállni.

Segíteni kell a kontinens országait

Sajnos Afrika igen komolyan szembesült a terrorizmus kihívásaival az elmúlt években, ezért segíteni kell a kontinens országait és nemzeteit a terrorizmussal és a terrorszervezetekkel és a terrorista ideológia terjedésével szembeni küzdelemben - jelezte.

Hozzátette, hogy ezekkel a kihívásokkal a Száhel-övezetnek is szembe kellett néznie. 

Magyarország háromszorosára növeli jelenlétét az Európai Unió Száhel-övezeti műveleteiben,  valamint támogatja Franciaország ötletét, hogy az uniós jelenlét "nagyobb szabásúvá" váljon a régióban. Magyarország gazdasági és oktatási téren is segíti a régió országait - ismertette.