Feltételes elzárással büntette a bíróság azt a kanadai férfit, aki lányának nevezte biológiailag nőnemű kiskorú gyerekét. Az ítélet szerint a szülőknek kötelessége megerősíteni a kiskorú gyerekük nemi identitását, ellenkező esetben családon belüli erőszakkal lesznek vádolhatók, következésképpen börtönbüntetésre ítélhetők.

Egy kanadai férfi ellenzi lánya nemváltását, mert a hormonterápia visszafordíthatatlan következményekkel járna. Az észak-amerikai országban azonban a kiskorú transzneműek számára a nemváltoztatáshoz elégséges az egyik szülő beleegyezése is, a másikra nincs szükség – hívja fel rá a figyelmet a Híradó.hu a kanadai Post Millennial cikkére hivatkozva.

A mostani, percendes jellegű esetre a nyugat-kanadai Brit Columbia állambeli Vancouverben került sor.

Az elvált Robert Hoogland egy interjúban elmondta, hogy lánya az után kezdett áttérni a transz identitásra, hogy az iskolában propagandavideókat mutattak neki a nemváltásról és genderpszichológushoz küldték.

Ennek előzménye az volt, hogy a gyerek fiúkkal barátkozott, és rövidre vágatta a haját. 

Az iskola az évkönyvben is megváltoztatta a tanuló nevét – anélkül, hogy erről értesítették volna a szülőket. Az eset másik furcsasága hogy az iskola saját pszichológusa azt tanácsolta, hogy a pubertáskorban levő lánynak írjanak elő tesztoszteronkezelést. Már az első kórházi látogatás után meg is kezdték a nemváltás előkészítését. 
Itt ülök és nézem tehetetlenül, ahogy egy teljesen egészséges gyereket tönkretesznek – mondta a férfi egy tavalyi interjúban.

A férfi nemváltó műtét elleni tiltakozásának másik oka, hogy a statisztikák szerint a nemi diszfóriában szenvedő gyerekek több mint 80 százaléka a pubertás végével már máshogy gondolkodik nemi identitásáról. A férfi bíróságra vitte az ügyet, ahol a bíró a napokban kimondta, hogy az apának nincs beleszólása az ügybe, és a tizennégy éves gyerek megkaphatja a tesztoszteronkezelést. 

„A gyerekek nem egyezhetnek bele a pubertáskoruk elvételébe! Állítsuk meg a gyermekbántalmazást!" - áll azon a tiltakozó táblán, amelyet a kiskorú lánya nemváltó műtéte ellen tiltakozó kanadai Robert Hoogland (jobbra) tartForrás: hirado.hu

Ha a lányom felnőtté válik és megbánja, amit tett, megkérdezi majd: apa, te felnőtt voltál, miért nem tettél semmit ez ellen? Akkor senki nem lesz ott önök közül, hogy elmondja neki az igazságot – érvelt Hoogland a bíróság előtt.

Az ítélet szerint a kanadai szülőknek kötelessége megerősíteni a kiskorú gyerekük nemi identitását. 
A bíró azt is kikötötte, hogy Hoogland a jövőben nem hivatkozhat nőneműként lányára, ellenkező esetben börtönbüntetéssel sújtják, mivel az családon belüli erőszaknak számít. Hooglandot március 4-én zárták fogházba, 17-én szabadult, ezt követően azt nyilatkozta, hogy folytatni fogja a harcot lánya nemváltása ellen. 

A kanadai genderpropaganda rendkívül káros hatásairól tavaly a Hír TV Credo című műsorában volt szó, egy korábban az észak-amerikai államban élő felvidéki magyar nő beszélt erről. A műsor alább tekinthető meg teljes egészében.