Schmidt Mária: A liberális szó a szabadságellenesség fedőszavává vált

NAGY Imre; SCHMIDT Mária
Budapest, 2019. június 16. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A kommunizmus hazát váltott, és a Szovjetunió helyett Amerikába költözött Schmidt Mária szerint. A történész a Látószög blogon közzétett cikkében arról is írt, hogy Orwell 1984 című művéről ma már a mai nyugati haladók által szorgalmazott szép új világra asszociál.
Vágólapra másolva!

– A filozófus Molnár Tamás három évtizeddel ezelőtt, amikor én a frissen elnyert szabadságtól kábán azt hittem, hogy a kommunizmusnak befellegzett, arra figyelmeztetett, hogy annak ellenére, hogy a kommunizmus 1990-ben jelentős kudarcot szenvedett, nem vált sem divatjamúlttá, sem hiteltelenné.

– írja Schmidt Mária történész a Látószög blogon megjelent cikkében.

Schmidt írásában felidézi, hogy mikor a nyolcvanas években, akkor még szamizdatban, először olvasta Orwell 1984 című, nálunk tiltott könyvét, arra a szovjet típusú kommunista rendszerre ismerte rá benne, amiben élt.

Schmidt Mária: a népi demokráciák esetében fosztóképző volt a népi, úgy a mai liberális is a szabadságellenesség fedőszavává vált Forrás: MTI/Mónus Márton

– Nemrég azonban, újra kézbe véve, már csak a mai nyugati haladók által szorgalmazott szép új világra asszociáltam: az életmód és egyéb kisebbségek agresszív nyomulására, a fajelmélet felmelegítésére és középpontba állítására, a szólásszabadság ellehetetlenítésére, a társadalmi kohézió szétporlasztására, a szolidaritás megszüntetésére – írja.

A történész szerint

ahogy a népi demokráciák esetében fosztóképző volt a népi, úgy a mai liberális is a szabadságellenesség fedőszavává vált.

– A népi demokráciában a reakciósok és az imperialista ügynökök veszélyeztették a haladást, vagyis a Párt, pontosabban az élcsapat uralmát, a mai liberális demokráciákban a tájékozatlan, idős, ostoba és nacionalista tömegek, valamint populista vezetőik állnak a globális jövő útjában. Gátolják annak a nemzetek feletti jövőnek a beköszöntét, ami kísértetiesen emlékeztet minket arra a régire, amit nem is olyan régen még a kommunisták akartak nemzetközivé tenni – vélekedett Schmidt Mária.

A teljes írást itt tudja elolvasni.