Az elosztási mechanizmus, a szállítási ütemezés és késlekedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el - jelentette ki Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár és magazin üzletág igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Az újságíró a műsorban azt mondta: brüsszeli kapcsolatain keresztül hozzájutott a "titkos" vakcinaszerződésekhez, azokat YouTube-csatornáján mutatta be. Szavai szerint a dokumentumokból kiderül: a brüsszeli állításokkal ellentétben nem a tagállamok, hanem az Európai Bizottság (EB) szerződött a nyugati vakcinagyártókkal. A részletekről közölte: a szerződések tartalmazzák a vakcinák mennyiségét, "nagyon elnagyoltan" a szállítási határidőket, de az utóbbira vonatkozó szankciókat már nem.

Ómolnár Miklós bemutatja a szerződéseket.Forrás: Youtube/Ómolnár Miklós: Feketén - Fehéren

Úgy fogalmazott: "a tagországok nem szerződtek a vakcinagyártókkal, ők csak lehívhatnak bizonyos mennyiségeket, de mivel nincsenek szankciók a szállítási határidőkre vonatkozóan, az oltóanyaggyártók úgy szállítanak, ahogy akarnak, vagy tudnak". Ómolnár Miklós azt is mondta, kiderült, hogy az EB nagyon későn, Nagy-Britanniához és Izraelhez képest féléves késéssel, novemberben írta alá a szerződéseket. "A késlekedés egyik oka az lehetett, hogy filléreskedtek" - fűzte hozzá. A brüsszeli bürokrácia már érzi a botrány szelét, és hárítja a felelősséget - fogalmazott. Az EU honlapján azóta közzétettek egy "magyarázkodó szöveget" arról, hogy miért titkosak a szerződések - mondta.

Hozzátette: ennek ellenére az EB elkezdett nyilvánosságra hozni "bizonyos szerződésrészleteket, de kitakarva, mintha valami titkosszolgálati dokumentumot látnánk".

A Pfizerrel kötött szerződés.Forrás: Youtube/Ómolnár Miklós: Feketén - Fehéren

Teszi ezt az a brüsszeli bürokrácia, amely folytonosan az átláthatóságról beszél - jegyezte meg.
Ómolnár Miklós kifejtette: gyanúra ad okot, hogy a szerződéseket "érzékeny" minősítéssel látták el.
Az újságíró a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a témáról szólva abszurdnak nevezte, hogy az 500 ezres Málta háromszor annyi vakcinát kapott, mint a 7 milliós Bulgária.

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét - mennyiségi, szállítási - szerződéseket a tagállamok írták alá - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a hétvégén Ómolnár Miklós korábbi vádjaira reagálva.

Hozzátették: a bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat hat gyártóval.

Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét szerződéseket - tudatták. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva, ezért jogilag csak az ő hozzájárulásukkal lehet a megállapodásokat nyilvánosságra hozni, több szerződést már elérhetővé tettek - írták.