Két éve tartanak fogva Kínában kémkedés vádjával két kanadai állampolgárt, akiknek csak most hétfőn kezdődött el a bírósági tárgyalása zárt ajtók mögött. Kína továbbra is tagadja, hogy az eljárásnak bármi köze lenne Meng Van-csou ügyéhez, vagyis hogy a kanadai hatóságok amerikai körözés alapján 2018-ban őrizetbe vették a Huawei pénzügyi igazgatóját.

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018 decemberében fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok amerikai körözés alapján őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát. Meng ellen az Egyesült Államokban vádat emeltek ipari-műszaki titkok eltulajdonítását célzó zsarolás miatt, Washington pedig kérte a kiadatását.

Peking tagadja, hogy a két kanadaival szemben indult eljárásnak bármi köze lenne Meng Van-csou ügyéhez, akinek a letartóztatása miatt feszültség alakult ki Ottawa és Peking között.

A fotókon Michael Kovrig korábbi diplomata és Michael Spavor üzletemberForrás: AFP/Jason Redmond

Kanada pekingi nagykövetségének ügyvivője a bíróság épülete előtt hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a tárgyalás megkezdődött, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtagadták tőle, hogy a tárgyaláson jelen lehessen. Vele együtt a helyszínen volt a tárgyalás megkezdése előtt több mint húsz ország diplomatája. William Klein, az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének ügyvivője ugyanott kijelentette: "Biden elnök és (Antony) Blinken (külügyminiszter) leszögezték, hogy Michael Kovrig és Michael Spavor ügyét az Egyesült Államok úgy fogja kezelni, mintha ez a két személy amerikai állampolgár lenne."

Az üzletember Spavort már pénteken bíróság elé állították, a Liaoning tartományi Tantung városban, szintén zárt ajtók mögött, a kanadai és más diplomaták távoltartásával. A bíróság csak annyit közölt, hogy az ítéletet egy későbbi időpontban hirdetik ki. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte az eljárás átláthatóságának hiányát.
Megfigyelők szerint a két férfi elítélése vélhetően elvezet majd egy olyan diplomáciai alkuhoz, amelynek keretében szabadon bocsátják és hazaengedik majd őket Kanadába.

"Michael és Michael Spavor ártatlan kanadaiak, akik egy nagyobb geopolitikai játszma eszközeivé váltak" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek hétfőn Kovrig felesége, Vina Nadjibulla.