Összeütközött két tajvani vadászgép, az egyik pilóta meghalt

F-15 vadászgép
Taiwanese air force's F-5E figther jets release the flare decoy during rehearsal at Li Tse Chien beach in Ilan county, northern Taiwan, 27 August 2003. Taiwan's defense ministry said 26 August it plans to conduct live-fire exercises codenamed "Han Kuang" (Han Glory) on 01 Spetember in the largest display this year of the capabilities of its armed forces. AFP PHOTO/Sam YEH (Photo by SAM YEH / AFP)
Vágólapra másolva!
Összeütközött hétfőn két tajvani vadászrepülőgép egy gyakorlat során, ez már a harmadik ilyen jellegű baleset az elmúlt fél évben.
Vágólapra másolva!

A tajvani légierő azt közölte, hogy a két F-5E típusú repülőgép a sziget délkeleti partjainál a tengerbe zuhant. Az egyik pilótát megtalálták, és kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni, a másik pilóta pedig eltűnt - mondta újságíróknak Huang Cse-vej, a légierő parancsnoka.

A légierő leállította a repülést az F-5-ösökkel, és felfüggesztette az összes kiképzést

- tette hozzá.

A harmadik ilyen baleset volt

Az amerikai gyártmányú F-5-ös gépeket először az 1970-es években állította hadrendbe Tajvan, és bár legtöbbjüket mára kivonták a szolgálatból, néhányat jelenleg is használnak kiképzéshez vagy kísérethez.

Az F-5-ös gépeket először az 1970-es években állította hadrendbe Tajvan Forrás: AFP/Sam Yeh

A tajvani légierőnek már lezuhant egy F-5-öse októberben, a pilóta életét vesztette. A következő hónapban egy modernebb, F-16-os vadászrepülője zuhant le a keleti partoknál, ebben a balesetben is életét vesztette a pilóta.

Fagyos a viszony Kínával

A Kína által magának követelt Tajvan hadseregére fokozott nyomás nehezedik, hiszen a kínai repülőgépek csaknem napi rendszerességgel közelítik meg a szigetet. A tajvani légierő jól képzett és jól felszerelt - többségében amerikai eszközökkel -, méretét tekintve azonban eltörpül a kínaihoz képest.

Az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró

Tajvant Peking Kína szakadár tartományának tekinti.

Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, miután a függetlenségpárti Caj Jing-ven lett a tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközeinek kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat, illetve nem zárta ki szükség esetén az egyesítés lehetőségét erővel sem.