Megtámadott egy rendőrőrsöt, rendőrautókat gyújtott fel a radikális baloldal Angliában – videó

Vágólapra másolva!
A brit rendőrség hatáskörét jelentősen kiterjesztő reformcsomag ellen tiltakoztak vasárnap a radikális baloldaliak, akiknek jelentős része a brit Munkáspárt szimpatizánsa. A koronavírus-járvány dacára, Bristol városában a szélsőségesek hozzávetőlegesen 5 ezer embert vittek az utcára, sokan közülük nem viseltek maszkot. A radikálisok és a hozzájuk csapódó csőcselék több rendőrautót is felgyújtott, illetve megrohamozták az egyik rendőrőrs épületét, de végül nem sikerült azt elfoglalniuk. Az erőszakos megmozdulás alatt hat, szolgálatot teljesítő rendőr sérült meg, ketten súlyosabban. 
Vágólapra másolva!

A Boris Johnson kormányfő vezette brit Konzervatív Párt javaslatára átfogó reformcsomagot dolgozott ki a londoni parlament a rendőrség megerősítése céljából, amelyet a törvénytervezet alapján úgy képzelnek el, hogy a rendvédelmi szerv hatáskörét jelentősen kiterjesztik, különös tekintettel az utcai tüntetések alatti fellépésekre.

A tervezet egy másik része

a történelmi emlékművek és szobrok ledöntésének vagy meggyalázásának a megakadályozása érdekében engedélyezne komolyabb helyszíni fellépést a rendőröknek, a rongálókat pedig szigorúbban büntetné az eddigieknél.

A radikális baloldalnál leginkább ez utóbbi keltett nagy felháborodást, az ellenzéki brit Munkáspárt pedig már több alkalommal is világossá tette, hogy a reformcsomagot teljes egészében, határozottan ellenzik. Ennek ellenére a múlt hét folyamán a konzervatív többségű alsóház a törvénycsomag több elemét már megszavazta.

Mit sem törődve a tomboló koronavírus-járvánnyal, részben a felelőtlen munkáspárti politikusok felhívására a radikális baloldali tüntetők vasárnap az utcára vonultak.

Embed from Getty Images

A munkáspárti politikusok közül a párt radikális baloldali szárnyához tartozó Zarah Sultana alsóházi képviselő volt az, aki a leghangosabban hívta utcára a szélsőségeseket, de ő végül nem jelent meg a vasárnapi tüntetésen, helyette pénteken szónokolt a londoni parlamentnél néhány követője előtt.

Zarah Sultanáról azt érdemes tudni, hogy

pakisztáni migráns hátterű, iszlám vallású és erősen Izrael-ellenes politikusnő, akit már több alkalommal vádoltak meg antiszemitizmussal.

A legutóbbi botrányára februárban került sor, Sultana annak érdekében, hogy a saját antiszemitizmusáról elterelje a figyelmet, a magyar kormányt antiszemitázta le, ezáltal vitába keveredve Kumin Ferenc londoni magyar nagykövettel.

A Daily Mail, a BBC és a Ruptly helyszíni beszámolói alapján

a vasárnapi radikális baloldali megmozdulások epicentruma a közel félmilliós Bristol városa volt, a már kezdetben is erőszakos jellegű tüntetés neve és hívószava a „Kill The Bill" volt (egyrészt utalás Tarantino filmjének címére, másrészt a „bill" angolul törvényjavaslatot is jelent).

Nagyjából 5 ezer ember vonult fel Bristol belvárosában, többségében a Munkáspárt radikális baloldali szárnyának a szimpatizánsai, köztük Black Lives Matter (BLM)-aktivisták, de hozzájuk csapódtak migránsok, és a legtöbb hasonló tüntetésen jelenlévő csőcselék is.

Nem véletlenül lett a rendőrellenes megmozdulások központja Bristol, hiszen ahogy arról az Origo is beszámolt, a helyi radikális baloldal még júniusban ledöntötte a város felvirágoztatója, Edward Colston (1636-1721) alkormányzó, rabszolgakereskedő emlékművét.

Colston helyett egy BLM-aktivistának emeltek szobrot, de mivel az akció illegális volt, így azt hamar eltávolították.

A vasárnapi megmozduláson a bristoli szélsőségesek jelentős része nem viselt maszkot.

Embed from Getty Images

Sokan közülük már napközben rátámadtak a helyszínre vezényelt rendőrökre, egy rendőrautót megkíséreltek feldönteni, de végül ez nem sikerült, így inkább felgyújtották azt.

Az események estére fajultak el, amikor több rendőrautót is felgyújtottak, majd a rendőrőrs épületébe szorították őket vissza.

A radikális baloldali csőcselék megpróbált bejutni az épületbe, de az időközben erősítést kapó rendőrök ezt megakadályozták, így csak

az őrs ablakait tudták betörni.

Ezzel párhuzamosan a közelben lévő boltok kirakatait zúzták be.

A radikális baloldaliak mindvégig rendőrellenes jelszavakat skandáltak, egyesek közülük azt üvöltötték, hogy a rendőrséget meg kell szüntetni, közben pedig mindenféle tárgyakkal dobálták őket.

A demonstrációnak éjjel lett vége, akkorra a szélsőségeket kiszorították a rendőrőrs környékéről, és feloszlatták a tömeget.

A megmozdulás következtében hat rendőr sérült meg, ketten közülük súlyosabban, egyiknek a karja tört el, a másiknak pedig több bordája.

Az erőszakot vasárnap este elítélte Priti Patel belügyminiszter. Priti Patel nyilatkozata alapján arra lehet következtetni, hogy a konzervatívok nem fognak meghátrálni, és a törvénycsomag többi tervezetét is rövidesen elfogadják a parlamentben.

Bristol munkáspárti polgármestere, a részben fekete származású Marvin Rees ennél megértőbb volt a radikális baloldaliakkal szemben, szerinte jogosan tiltakoztak a reformcsomag ellen, amellyel ő sem ért egyet, az erőszakot általánosságban véve ugyanakkor elítélte a politikus.