Hétfőtől pénzbírság fenyegeti az Angliából nyomós indok nélkül külföldre utazókat

Nagy-Britannia, London, koronavírus, COVID-19
People, some wearing a mask because of the coronavirus pandemic, walk past a bus stop with a government message about the coronavirus tier 4 restrictions urging people to stay home in London on December 29, 2020. - England is "back in the eye" of the coronavirus storm, health chiefs warned Tuesday, with as many patients in hospital as during the initial peak in April. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit kormány kedden ismertetett tervezete szerint jövő hétfőtől komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások között már jó ideje szerepel, hogy Angliából - nagyon kevés számú indok kivételével - nem szabad külföldre utazni.

Jövő hétfőtől komoly pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik nyomós indok nélkül próbálnak Angliából külföldre utazni Forrás: AFP/Tolga Akmen

Az utazási tilalom meghirdetett célja annak megakadályozása, hogy a külföldről hazatérő turisták új koronavírus-variánsokat hurcoljanak be, veszélybe sodorva a nagy-britanniai oltási kampány eredményeit.

Csütörtökön szavaz az alsóház a tervezetről

A brit kormány folyamatosan szigorítja a külföldi utazási tilalomról szóló rendelkezést: két hete vezették be azt a szabályt, hogy akik külföldre kívánnak utazni, ezt írásos formában kell megindokolniuk egy kötelezően kitöltendő űrlapon, amelyet a kormányzati honlapról kell letölteni.

A formanyomtatványon felsorolt lehetséges utazási indokok között szerepel a külföldi munkavállalás, a jótékonysági célokat szolgáló önkéntes tevékenység, a külföldi tanulás, illetve az, ha valakinek orvosi kezelés céljából kell külföldre utaznia.

Elfogadott indok emellett a külföldi esküvő, és az, ha valaki külföldön meghalt hozzátartozójának temetésén kíván jelen lenni.

A kedden ismertetett újabb kiegészítő szabályozás kimondja, hogy március 29-től ötezer fontig (2,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatók mindazok, akik a kevés számú engedélyezett indokon kívüli okokból, mindenekelőtt turizmus céljából próbálnak Angliából külföldre utazni.

Az utazási tilalomról jelenleg kormányzati rendelkezés intézkedik, de a brit kormány átmeneti hatályú törvény szintjére kívánja emelni ezt a korlátozást, és ennek tervezetében szerepel az ötezer fontos pénzbírság is.

A kormányzati beterjesztésről csütörtökön szavaz a londoni alsóház.

A menetrend szerint május 17-ig maradna a tilalom

A tervezet nagyon népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakciójában, amelynek számos tagja most már inkább a korlátozások mielőbbi feloldása végett gyakorol egyre erőteljesebb nyomást Boris Johnson miniszterelnökre.

Johnson azonban a héten közölte:

különösen azért, mert a kontinens több országa a koronavírus-járvány harmadik hullámával küszködik, miközben Nagy-Britanniában folyamatosan javul a járványhelyzet.

A korlátozások felszámolásáról összeállított menetrendben az szerepel, hogy a külföldi utazások tilalmát legkorábban május 17-én lehet feloldani. A brit kormány külön munkacsoportja azonban még jóval e lehetséges időpont előtt megvizsgálja a turisztikai célú külföldi utazások újbóli engedélyezésének lehetőségét, és április 12-én terjeszti be ajánlásait.