A negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is megkezdte a kereskedelmi üzemet

Vágólapra másolva!
Egy újabb sikertörténet, hogy 2021. március 22-én kereskedelmi üzembe állt a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja. A Paks II. Atomerőmű két új blokkjához hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a negyedik kereskedelmi üzembe lépett egység, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes árú áram rendelkezésre állását.
Vágólapra másolva!
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének, két VVER-1200 típusú blokkja Forrás: Roszenergoatom

A legújabb 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával, a szükséges hatósági engedély birtokában, 2020. július 19-én kezdődött meg. A fizikai indításnak nevezett művelet során a reaktor sikeresen elérte az első kritikusságot, azaz a minimálisan ellenőrzött teljesítményszintet és ennek során mérésekkel igazolták, hogy a reaktor aktív zónájának neutronfizikai jellemzői megfelelnek a tervben szereplő paramétereknek.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése

Ezt követően, 2021. október 22-én a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra. A hálózatra kapcsolás hivatalosan a blokk „születésnapját" is jelentette. Az új leningrádi blokk estében 2021. március elején sikeresen befejeződtek a 100 százalékos teljesítményszinten, 15 napon keresztül végzett komplex tesztek, amelyek során a technológiai előírásoknak megfelelően az egység valamennyi berendezésének és rendszerének megbízhatóan kellett működnie. Ennek eredményeként az orosz nukleáris hatóság március 10-én megadta a kereskedelmi üzem elindításához szükséges végső engedélyt. Ennek a kiépítésnek a blokkjai magyar szempontból is kiemelkedően fontosak, hiszen a Paks II. Atomerőmű referenciájának számítanak.

A világ első 3+ generációs, VVER-1200 típusú blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első blokkja 2017 februárja óta kereskedelmi üzemben termel. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. A második ilyen típusú blokk, a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének első egysége 2018. októberben kezdte meg kereskedelmi üzemét. A harmadik ilyen típusú egység a novovoronyezsi telephelyen 2019. november elsején kezdte meg a kereskedelmi célú áramtermelést. A most negyedik VVER-1200 típusú, leningrádi egység mellett hamarosan ötödik ilyen blokként a Belorusz Atomerőmű első egysége is megkezdheti a kereskedelmi üzemét.

A világ legjobbja a VVER-1200 típusú blokk

A Paks II. projekt részletes uniós vizsgálatai során az Európai Bizottság többek között azt is megállapította, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy a biztonság maximalizálása érdekében optimálisan alkalmazza a már korábban is bevált aktív és az alapvető fizikai törvényszerűségeken alapuló passzív biztonságvédelmi rendszereket. A passzív rendszerek villamosenergia-betáplálás és emberi beavatkozás nélkül is képesek kezelni egy üzemzavari helyzetet és 72 órán keresztül ellátni a blokk hűtését. Az új blokktípus a külső veszélyek (például hurrikán, hó- és jégterhelés, külső robbanás, földrengés, repülőgép-rázuhanás) ellen is védett, a reaktort ugyanis kettős falú konténment védi meg a külső hatásoktól. Az aktív, egyenként 100 százalékos kapacitással rendelkező biztonsági rendszereket egymástól független csatornában helyezik el, így megvalósul e rendszerek teljes fizikai szeparációja is. Vagyis a biztonsági rendszerekből négy, teljesen független rendszert telepítenek, így ha az egyik valamilyen okból kifolyólag nem működne, akkor a másik három közül bármelyik át tudja venni a biztonsági funkciókat.

A VVER-1200 típusú blokkokon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű súlyos baleseti helyzetben képes felfogni a zónaolvadékot. A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor remanens (maradék) hőjének elvezetését.

Hogyan készül egy orosz atomerőművi gőzfejlesztő?

A VVER-1200 típusú technológiát választotta Magyarország mellett Finnország, Banglades, Fehéroroszország, Törökország és más országok is. A Roszatom nemzetközi megrendelésállománya jelenleg 12 országban 35 új blokk megépítését fedi le.

Hárfás Zsolt
atomenergetikai szakértő,
az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője