Olaszországban átkutattak egy üzemet, ahol lapértesülés szerint brit exportra szánt 29 millió adag koronavírus elleni oltást rejtegetett az AstraZeneca gyógyszergyár.

Az olasz rendőrség szerdai közlése szerint a hétvégén végrehajtott akció során azonban az üzemben olyan vakcinákat találtak, amelyeket Belgiumba szántak. A rendvédelmi hatóság hozzátette, hogy az Európai Bizottság kérte fel az olasz miniszterelnököt, hogy a helyi hatóságok révén vizsgáltassa ki a Rómától 30 kilométerre délre található Anagni kisvárosában, a Catalent nevű cég telephelyén lévő szállítmányokat.

A La Stampa című olasz lap ezzel szemben szerdán azt közölte, hogy 29 millió adag koronavírus elleni vakcinát "rejtegetett" az AstraZeneca Olaszországban. Az oltóanyagot az értesülése szerint a szabályokat megkerülve akarták Nagy-Britanniába szállítani.A Catalent a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártócég megbízásából tölt fel oltóanyaggal ampullákat. A vállalat helyiségeinek átkutatását Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos kezdeményezte, miután az AstraZeneca nem teljesítette az első negyedévre szóló szállítási kötelezettségeit az EU-nak. A várt százmillió adag helyett eddig csak harmincmillió adag érkezett az uniós tagországokba.

Az EU szerdán megerősítette az olasz lap értesüléseit a dpa német hírügynökség megkeresésére.

Az AstraZeneca időközben közzétett állásfoglalásában az anagni gyártóhelyen raktározott vakcinák kapcsán közölte, hogy a cég nem tervezi ezek exportját, csak a COVAX-együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba.

A vállalat tájékoztatása szerint 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőségellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen többmillió adag vakcina. Közölte, hogy az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték.

Az AstraZeneca szerint az anagni üzemben további 16 millió adag vakcina vár minőségellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Hangsúlyozta, hogy helytelen ezt készletezésnek tekinteni. Ezzel összefüggésben rámutatott arra, hogy a vakcina gyártása egy összetett és időigényes folyamat. Az injekciós üvegekbe töltés után ugyanis az oltóanyagadagoknak át kell esniük a minőségellenőrzésen, mielőtt kiszállítanák azokat - fűzte hozzá a cég.

A vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy közel 10 millió adag vakcinát juttatott el az EU tagországaiba március utolsó hetében, s további mennyiséget tervez küldeni áprilisban, amint a minőségellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.

Március elején az EU nem engedett Ausztráliába szállítani mintegy 250 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot az AstraZeneca Róma melletti üzeméből.

Mario Draghi olasz kormányfő kemény fellépésre sürgette az Európai Bizottságot olyan gyógyszergyártókkal szemben, akik nem tartják be szállítási kötelezettségeiket.