Szigorít az EU a vakcinák exportjára vonatkozóan

vaccines health pandemic virus Horizontal
Workers unload boxes containing doses of Oxford/AstraZeneca vaccine at Belgrade Airport on February 21, 2021. - First batch of 150,000 doses of Oxford/AstraZeneca vaccines arrived in Serbia on February 21, 2021. Serbia is already using three vaccines : Russian made Sputnik V, Chinese Sinopharm and US-German Pfizer-BioNTech. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, így kívánja fokozni a vakcinák kivitelének átláthatóságát. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány, vagy olyanokba, amelyek maguk nem exportálnak oltóanyagkészleteikből.
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bejelentéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, az EU büszke arra, hogy olyan vakcinagyártóknak ad otthont, amelyek nemcsak az uniós polgároknak szállítanak, hanem a világ más részeit is ellátják oltóanyaggal. Felhívta azonban a figyelmet, hogy

több tagállamban nagyon súlyos a járványhelyzet, és nem mindegyik vállalat tesz eleget a szerződésében foglalt kötelezettségeinek.

Mint mondta, ezért is szükséges az uniós ideiglenes exportellenőrzési mechanizmusba beépíteni a kölcsönösség és az arányosság elvét.

Az EU a teljes lakosság beoltásához elegendőnél is több adag vakcinát foglalt le. Gondoskodni kell azonban arról is, hogy

megfelelő időben kellő mennyiségű vakcina álljon az uniós polgárok rendelkezésére.

Minden egyes nap számít - hangsúlyozta a brüsszeli testület vezetője.

AstraZeneca-vakcina érkezik Szerbiába még 2021. február 21-én Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A határozat értelmében az EU megvizsgálja, hogy a célország korlátozza-e jogszabály útján vagy más módon saját vakcinakészletének kivitelét, illetve hogy

a rendeltetési országban jobb vagy rosszabb körülmények állnak-e fenn, mint az EU-ban, különös tekintettel az átoltottságra és a vakcinákhoz való hozzáférésre.

Az EU az új, szigorított mechanizmust ki fogja terjeszteni olyan országokra is, amelyekre eddig ezek a szabályok nem vonatkoztak, például Svájcra, Izraelre és Norvégiára, így az ezen országokba irányuló exportot a jövőben engedélyhez kötik.

Az Európai Bizottság január végén vezette be az ideiglenes érvényű exportellenőrzési mechanizmust, amely az oltóanyag-kivitelt engedélyekhez köti, és megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról. A testület március elején úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a mechanizmust, arra hivatkozva, hogy egyes oltóanyag-szállítmányok még mindig késedelmesen érkeznek az Európai Unióba.