Horvátország és Szlovénia egyes régióiban szigorítják a korlátozásokat

JANSA, Janez
Janez Jansa szlovén miniszterelnököt beoltják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni szérumának első adagjával Ljubljanában 2021. március 19-én.
Vágólapra másolva!
Horvátország és Szlovénia egyes megyéiben, illetve régióiban szigorítanak a korlátozásokon. Ugyanakkor Szlovénia némileg enyhített határátlépési feltételein.
Vágólapra másolva!

Szlovénia szombattól módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban - derült ki válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigén gyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Mindenki más számára kötelező a 24 óránál nem régebbi PCR-teszt. Korábban egy napnál nem régebbi antigén teszttel is be lehetett utazni Szlovéniába.

Kivételt képeznek ez alól azok, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy már átestek a fertőzésen.

A kormány szerda késő esti ülésén arról is döntött, hogy az óraátállítás miatt lerövidíti az éjszakai kijárási tilalmat, amely 21 óra helyett most 22 órától reggel 5 óráig tart majd. A tizenkét régióból hármat, két nyugat- és egy észak-szlovéniai régiót ismét vörös besorolású területté nyilvánítottak, és ezekben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

A kabinet módosította a nemzeti oltási stratégiát is. A kritikus infrastruktúra előtt előnyben részesülnek a 60 év felettiek. Jelenleg ugyanis a kórházban kezelt betegek átlagéletkora 66 év, az intenzív osztályon kezelt betegeké pedig 67 év. Ezt a korosztályt nem oltották eddig.

A 80 évesek immunizációja a hétvégén fejeződik be.

Szlovéniában szerdára 1164-gyel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban négy beteg halt meg, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3998-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 501-en vannak kórházban, 107-en intenzív osztályon.

Janez Jansa szlovén miniszterelnököt beoltják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni szérumának első adagjával Ljubljanában 2021. március 19-én. Forrás: MTI/EPA/Igor Kupljenik

Horvátországban az elmúlt napon 1673 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 262 302-öt. Az elmúlt 24 órában tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5838-ra emelkedett. Kórházban 1071 beteget ápolnak, közülük százan vannak lélegeztetőgépen.

A zágrábi kormány csütörtöki ülésén április végéig kiterjesztette a gazdaságélénkítő csomagját. Azok a vállalkozók, akik a járványintézkedések következtében nem tudnak kinyitni, vagy nagymértékben visszaesik a forgalmuk, továbbra is részesülnek bértámogatásban és az állam fedezi működési költségeik egy részét.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter jelezte: a megyei válságstábok javaslatára négy megyében, Dubrovnik-Neretva, Tengermelléki-Fennsík, Károlyváros és Zágráb megyében

csütörtöktől szigorítanak az intézkedéseken, korlátozzák a nyilvános rendezvényeken résztvevők felső létszámhatárát és bezáratják vendéglátóhelyek teraszait és kerthelyiségeit.

Horvátország is módosított oltási stratégiáján, és a turisztikai dolgozók is bekerülnek elsőbbséget élvező oltandók csoportjába.