Hosszú vita után sikerült csütörtök este az uniós állam- és kormányfőkkel megállapodni abban, hogy az unión belüli vakcinaelosztásnak vissza kell térnie az eredeti szolidáris, lakosságaranyos elosztási elvhez - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újságírók előtt Bécsben.

Az osztrák kancellár elmondta, a tagállami vezetők egyharmada vehemensen kiállt amellett, hogy a vakcinaelosztás egyenlőtlenségeit mielőbb meg kell szüntetni,  ha tartani akarják a kitűzött célt, miszerint nyárra el kell érni az unió lakosságának 70 százalékos átoltottságát. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott kétnapos tanácskozáson Bécsben 2021. március 25-én. A monitoron Charles Michel, az Európai Tanács elnökeForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Kurz hozzátette: bízik abban, hogy abból a plusz tízmillió adag Pfizer-BioNTech vakcinából, melynek az unióba történő leszállítását a gyártó a második negyedévre előrehozta, Ausztria is kap. Az, hogy konkrétan mekkora adag jut az egyes országoknak, még tárgyalások kérdése, de mindenképp jó és szolidáris kompromisszumnak kell születnie - mondta sajtótájékoztatóján az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz osztrák kancellár (k) sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott kétnapos tanácskozásról BécsbenForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Sebastian Kurz támogatásáról biztosította Ursula von der Leyen bizottsági elnököt abban, hogy az unióban gyártott koronavírus elleni oltóanyagok exportját szigorúbban ellenőrizzék.