Az Amerikai Egyesült Államok demokrata párti alelnöke, Kamala Harris már előzetesen (is) komoly kritikák kereszttüzébe került amiatt, hogy pénteken részt vett a Clinton Alapítvány és a Howard Egyetem közös konferenciáján, Bill Clinton társaságában. A rendezvény ugyanis arról szólt, hogy miként lehetne segíteni a nőket és lányokat, akikre aránytalanul nagy terhet ró a koronavírus-járvány. Sokak szerint azonban nem lett volna szabad a volt demokrata elnökkel együtt konferenciázgatnia Harrisnek, hiszen a gyanú alapján Bill Clinton 27 alkalommal járt a néhai Jeffrey Epstein milliárdos üzletember tulajdonában lévő, karib-tengeri Szent Jakab-szigeten, ami a köztudatban „Epstein pedofil szigeteként" él. Ráadásképpen Clintont látták a szigeten két fiatal lány társaságában.

A washingtoni Howard Egyetemen március 23. és 26. között a Clinton Alapítvány online konferenciasorozatot tartott, amely meghívottjainak listáján olyan személyek szerepeltek, mint Bill Clinton volt amerikai elnök, a felesége, Hillary Clinton egykori elnökjelölt és külügyminiszter, a lányuk, Chelsea Clinton, illetve az egyetem öregdiákja, Kamala Harris jelenlegi demokrata párti alelnök – írja a Fox News.

A konferenciasorozat utolsó napján, azaz péntek délután Bill Clinton és Kamala Harris arról beszéltek, hogy a koronavírus-járvány idején miként lehetne segíteni a nőket és a lányokat, ugyanis a pandémia plusz terheket rótt rájuk az elmúlt egy évben.

A hivatalosan a nőket és lányokat támogató, valójában inkább Bill Clinton nevét az Epstein-ügyben játszott esetleges szerepéért tisztára mosni igyekvő rendezvény miatt felháborodott Rose McGowan egykori hollywoodi színésznő, aki egyike volt azon nőknek, akik 2017 őszén felhívták a figyelmet Harvey Weinstein filmproducer néha nemi erőszakig fajuló szexuális zaklatási botrányaira, elindítva ezáltal a #metoo-mozgalmat.

Rose McGowan a Twitter-oldalán, még szerdán külön sérelmezte azt, hogy Clinton nevének a tisztára mosásához asszisztál Kamala Harris alelnök is. A híresség szerint: undorító, hogy Kamala Harris Bill Clintonnal fog beszélgetni a nők és a lányok védelméről.  McGowan felteszi a költői kérdést a demokrata alelnöknek: nincs lelkiismerete és morális tartása?  Véleménye alapján Harris inkább arról kellene faggassa Clintont, hogy „az miért látogatta meg 27 alkalommal Epstein »pedofil szigetét«, ahol az emberkereskedelemnek áldozatul esett lányok voltak?"

Harris képmutatása miatt mások is a felháborodásukat fejezték ki. Egyikük Virginia Giuffre, aki azt állítja, hogy Epstein „pedofil szigetén" II. Erzsébet angol királynő fia,  András yorki herceg 2001-ben őt szexuális aktusra kényszerítette, amikor még csak 17 éves volt, tehát kiskorú. 

Nem mellékesen Virginia Giuffre volt az, aki 2015-ben pert kezdeményezett az azóta a börtönben állítólag öngyilkosságot elkövető Jeffrey Epstein és élettársa, Ghislaine Maxwell ellen.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, 2020 júliusában Epstein és Maxwell ügyében a New York-i bíróság olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyben Virginia Giuffre azt vallotta: egy alkalommal látta Bill Clintont a szigeten két fiatal, New York-i lány társaságában.  A vallomás nyilvánosságra került részletéből a lányok életkora nem derült ki.

A Fox továbbá arról írt, hogy a Clinton Alapítvány konferenciája és Kamala Harris azon való részvétele miatt felháborodott Juanita Broaddrick is, aki még a Monica Lewinsky-botrány idején, 1998-ban azzal vádolta meg Bill Clintont, hogy 1978 áprilisában megerőszakolta őt, az ügy eltussolásában pedig komoly szerepet vállalt Hillary Clinton, a politikus többek között meg is fenyegette férje feltételezett áldozatát.

Juanita Broaddrick vádjait az elmúlt bő két évtizedben több alkalommal megerősítette, de a volt elnök ellen mégsem indult eljárás.  Bill Clinton egyébként tagadja a nemi erőszak vádját.

Mindezek dacára Kamala Harris részt vett a konferencián és Bill Clintonnal értekezett a lányok és nők védelméről...

Utólagosan főleg republikánus politikusok kritizálták döntése miatt a demokrata alelnököt, de szombaton megszólalt Paula Jones is, aki azt állítja, hogy  1991 májusában Clinton még arkansasi kormányzóként szexuálisan zaklatta. 

Paula Jones 1994-ben ezért beperelte az akkor már elnök Bill Clintont, később az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott, azonban 1998-ban peren kívül megegyeztek, Jones asszony pedig 25 ezer dolláros kártérítést kapott, de a vádjait ennek ellenére mind a mai napig fenntartja. 

A megállapodás részét képezte az is, hogy Clinton Arkansas államban az elnöki mandátuma befejezése után 5 évig nem gyakorolhatta az ügyvédi praxisát. A volt elnök 2001-ben elismerte, hogy „nem a teljes" igazságot mondta el a Paula Jones-perben, eskü alatt tett vallomásában,  de ennek dacára mégsem vonták újra felelősségre.