Öten meghaltak, sokan megsérültek az Alabamában pusztító tornádóban - videó

tornádó Tűzoltók segítenek a romeltakarításban egy tornádó elvonulása után az Alabama állambeli Birminghamban 2021. március 25-én. Az Egyesült Államok déli államaiban pusztító tornádó következtében többen életüket vesztették. A térsé
Tűzoltók segítenek a romeltakarításban egy tornádó elvonulása után az Alabama állambeli Birminghamban 2021. március 25-én. Az Egyesült Államok déli államaiban pusztító tornádó következtében többen meghaltak. A térségben veszélyhelyzetet hirdettek újabb tornádók várható érkezése miatt.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Alabama államban csütörtökön pusztító tornádóban öt ember meghalt, a sebesültek pontos számát egyelőre még nem tudni - számolt be a Fox News hírcsatorna, ahol közölték azt is, hogy a térségben továbbra is érvényben van a tornádóriadó. Közben kiderült, hogy legalább 111 ember halt meg a viharok miatt Texas államban februárban és márciusban - közölte a texasi állami egészségügyi minisztérium (DSHS) helyi idő szerint szerda este nyilvánosságra hozott jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az USA dél-keleti részén fekvő Alabamára csütörtök koradélután csapott le a hatalmas vihar, amely nyomán koraeste nagy erejű tornádó alakult ki.

- közölte Pat Brown, Calhoun megyei katasztrófavédelmi hivalal illetékese.

Tűzoltók segítenek a romeltakarításban egy tornádó elvonulása után az Alabama állambeli Birminghamban 2021. március 25-én. Az Egyesült Államok déli államaiban pusztító tornádó következtében többen meghaltak. A térségben veszélyhelyzetet hirdettek újabb tornádók várható érkezése miatt. Forrás: MTI/AP/Butch Dill

Az alambamai Birminghamban 3 ember holttestét egy összedőlt faház romjai alatt, másik két áldozatot pedig a tornádó által elsodort, teljesen összeroncsolódott lakókocsiban találták meg a katasztrófavédelem emberei.

Szakértők szerint nem kizárt, hogy az áldozatok száma még nőni fog, ugyanis a több tucat sérült ember mellett, több tucatnyi lakót eltűntként tartanak nyilván. Jelenleg is nagy erőkkel tart a mentés, a romok átkutatása .

Tornádó lerombolta lakóépítmény romjai az Alabama állambeli Ohatchee településen 2021. március 25-én. Forrás: MTI/AP/Butch Dill

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) csütörtökön több tornádó-figyelmeztetést is kiadott Alabamára, amelyek közül néhány riasztás péntek estig érvényben marad, mivel szinte az egész államban hatalmas szélvihar tombol jelenleg is.

Az NWS közleményében azt írták, hogy

Alabama dél-közép részén, főleg a Tennessee-folyó völgyében kell számítani újabb tornádók kialakulására pénteken.

Texasban 111-en haltak meg tornádókban két hónap alatt

A texasi állami egészségügyi minisztérium (DSHS) szerda este nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy

111 ember halt meg február 11. és március 5. között a viharok miatt, amelyek következtében a hőmérséklet fagypont alá süllyedt, és a térség áramellátás nélkül maradt.

Lefagyott texasi helységnévtábla 2021. február 18-án. Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Joe Raedle

A legtöbben, 31-en Harris megyében haltak meg az ítéletidő miatt.

A DSHS szerint a halálesetekhez köthető okok között vannak autóbalesetek, szén-monoxid-mérgezés, az orvosi felszerelések hiánya és nagy számban a kihülés.

Február 19-re a vízszolgáltatás akadozása az állam mintegy 29 millió lakosának csaknem felét sújtotta, mivel a zord időjárás több mint 900 nyilvános hálózatot sújtott 164 megyében.

Emberek próbálnak meg egy hóban elakadt autót megmozdítani Austinban 2021. február 15-én. Forrás: AFP/2021 Getty Images/Montinique Monroe

A mexikói erőműveknek földgázt szállító texasi vezetékek befagyása hatalmas áramszünetet okozott hat észak-mexikói államban, ahol csaknem ötmillióan maradtak áram nélkül.