Március 31-től az ausztriai Észak-Tirolból csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást a koronavírus brit variánsának újabb mutációjának elterjedése miatt - közölte a Tirol tartományi vezetés vasárnap.

A tájékoztatás szerint a régióban eddig 216 embert regisztráltak, akinek a szervezetében kimutatták a brit vírustörzs E484K kódjelű mutációját. 

A védőruhában levő egészségügyi dolgozó egy tesztállomáson 2021. február 12-én az ausztriai Tirol régióban, Jochbergben.Forrás: AFP/Str

A kiutazás feltételeként meghatározott tesztkötelezettség április 14-ig lesz egyelőre hatályban.A tiroli vezetés közölte, hogy szerdáig kiépítik a PCR-tesztelési kapacitásokat a kufsteini körzetben.

Meghatározott köztereken kötelező lesz FFP2-es maszkot viselni a városban.
A mutációval megfertőződött aktív esetek kétharmadát Kufstein és Schwaz kerületekből jelentették. Schwaz esetében a kiutazási korlátozások egyébként április elsejéig lettek volna hatályban.
Az egészségügyi minisztérium szerint az új vírusváltozatot eddig csak szórványosan mutatták ki Ausztria más részeiben. A közegészségügyi hatóságok most azon vannak, hogy meghatározzák az új variáns tulajdonságait. Hangsúlyozták, hogy döntő jelentőséggel bír, milyen kihatással lesz ez a változat a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságára. Jelenleg Tirolban egy páciens fekszik intenzív osztályon, aki ezzel a mutációval fertőződött meg.

Egy sofőrt ellenőriznek az osztrák rendőrök 2020 márciusában Söldenben.Forrás: AFP/Johann Groder

Nagyon figyelmesen követjük a helyzetet és óvintézkedésként különösen szigorú mércét alkalmazunk ennek a koronavírus-típusnak a megfékezésére - közölte Elmar Rizzoli, a tiroli válságstáb vezetője. Hozzátette, hogy a korábbi hetekhez hasonlóan most is komoly erőfeszítéseket tesznek a kontaktkutatásra.
Rizzoli felidézte:helyi intézkedésekkel, mint például a kiutazási tesztkötelezettséggel és kontaktkutatással sikerült gátat szabni a dél-afrikai variáns terjedésének, így 193-ről a mostani 25-re csökkentették az ezzel a mutációval fertőzöttek számát.Az ausztriai Tirol tartományból - Kelet-Tirolt leszámítva - február 12. és március 11. között csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezték a kiutazást a koronavírus korábbinál fertőzőbb dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében.
Ausztriában a járvány kitörése óta 536 465 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 9256-an haltak meg a kórban.