Az észak-kínai és mongóliai sivatagos területekről érkező, rendkívül sárgás porvihar borította be hétfőn az eget Dél-Korea fölött, a hatóságok emiatt az elmúlt évtizedben először kénytelenek voltak sárgapor-vészjelzést kiadni a fővárosra, Szöulra és az ország csaknem összes részére.

A PM10 értéke - a 10 mikrométer átmérőjűnél kisebb porszemcsék köbméterenkénti koncentrációja a levegőben - hétfő reggel meghaladta az 1174 mikrogrammot a délkeleti Tegu városában.  Ez a legmagasabb szint azóta, hogy a városban 2010 novemberében a PM10 mértéke elérte az 1047 mikrogrammot.  

A levegő portartalma jelentősen csökkenti a látótávolságot Szöulban 2021. március 29-én. A hatóságok az egész ország területére magas szintű figyelmeztetést adtak ki az észak-kínai szárazföldi sivatagokból érkezett sárga por miattForrás: MTI/EPA/YNA/Yonhap

A PM10 mértéke sokszorosan meghaladta a kormány által nagyon rossz minőségűnek minősített szintet Szöul régiójában és más térségekben a nap folyamán. A fővárosban a PM10 óránkénti mértéke 302 mikrogramm körül állt helyi idő szerint délután 6-kor, a napi csúcs 545 mikrogramm volt. Teguban a vonatkozó érték 372 mikrogrammra csökkent, a napi csúcs 1348 mikrogramm volt. 
Dél-Koreában a 151 mikrogramm, vagy annál nagyobb érték már nagyon rossznak számít. A dél-koreai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki a fővárosra, arra kérve a légzési, szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő állampolgárokat, a gyerekeket és egyéb veszélyeztetett személyeket: 

tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől. 

A levegő portartalma miatt alig látszanak a repülőgépek az Incshon nemzetközi repülőtéren 2021. március 29-énForrás: MTI/EPA/YNA/Yonhap

A sárgapor-vészjelzést csaknem az egész országra kiadták, leszámítva az északi Kangvon tartományt és néhány déli régiót. A figyelmeztetést akkor adják ki, amikor a PM10 értéke előreláthatólag köbméterenként 800 mikrogramm fölött marad több mint két órán keresztül. Az állami környezetkutató intézet levegőminőségi előrejelző központja szerint  a helyzet várhatóan csak csütörtöktől javul majd.