Az Európai Unióban azért haladnak "csigalassúsággal" az oltási programok, mert Brüsszel hibájából nincs elég vakcina, mert Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést - jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti (EP) delegáció vezetője videóüzenet formájában közzétett sajtótájékoztatójában hétfőn.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: tragikus a helyzet Európában, az átoltottság aránya továbbra is rendkívül alacsony, alig 12 százalékos az Európai Unióban.

"Mi magyarok is ugyanebben a helyzetben lennénk, ha a brüsszeli vakcinakudarc mellett más forrásokból nem szereztük volna be oltóanyagot" - fogalmazott.

Szavai szerint Magyarországon a beoltottak száma azért éri el a kettőmilliót, az átoltottság csak ezért lehet 21,5 százalék, mert az ország több vakcinát tudott Keletről beszerezni, mint amennyi vakcina az Európai Unióból érkezett.

Kijelentette: Brüsszel próbálta letagadni, hogy a vakcinabeszerzést elrontotta.
Folyamatosan titkolózik, nem hajlandó nyilvánosságra hozni a szerződéseket. A brüsszeli bürokraták másokra mutogatnak, sőt hazudtak a szerződésekről - mondta.

A brüsszeli hazugságok azonban lelepleződtek, kiderült, hogy minden vakcinabeszerzési és szállítási szerződést Brüsszel kötött - emelte ki.

Azt is hangoztatta, hogy a magyarországi baloldal "csak tetézi a bajt", példátlan módon oltásellenes kampányt folytat, és "stréber módon vesz részt a Brüsszel-mosdatásban is".
Deutsch Tamás elmondta, a Fidesz európai parlamenti képviselői a megoldás érdekében hétfőn kérdéseket intéztek az Európai Bizottsághoz.

Gyüre Ágnes ápolónő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beolt egy idős nőt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 29-énForrás: MTI/Vajda János

"Haladéktalanul választ várunk arra, hogy mikor hozzák végre nyilvánosságra a brüsszeli vakcinabeszerzési és -szállítási szerződéseket. Választ várunk arra kérdésre, hogy a titkos szerződések szállítási ütemezése alapján az Európai Unióban valójában mikorra érhető el a hetven százalékos átoltottság? És választ várunk arra is, hogy Brüsszel miért ilyen későn és miért ilyen hátrányos feltételekkel kötötte a vakcinabeszerzési szerződésket, és kik a felelősök a brüsszeli vakcinakudarcért?" - fogalmazott.

Egyedül a vakcinával, a védőoltással győzhető le a járvány - tette hozzá a fideszes EP-képviselő.